Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Splittet Fatah kan gi ny valgseier til Hamas

Ved valget i 2006 var Norge eneste land i Europa som ville anerkjenne en palestinsk regjering med Hamas.

22. mai er det valg i Palestina, som blir det første på 15 år. Det er registrert hele 36 parti- og valglister foran valget, og den palestinske valgkommisjonen kommer med sin endelige avgjørelse 6. april.

Av de 36 listene er det foreløpig 30 som er godkjent.

President Mahmoud Abbas’ Fatah-parti er splittet og stiller 22. mai til valg med tre ulike lister, mens hovedrivalene i Hamas stiller med én liste.

Hamas-seier

Sist det ble holdt valg i de palestinske områdene, i 2006, gikk Hamas seirende ut. Fatahs sikkerhetsstyrker nektet imidlertid å underkaste seg den nye regjeringen, og noen måneder senere brøt det ut kamper på Gazastripen.

Hamas jaget sikkerhetsstyrkene ut av Gaza og har siden styrt enklaven, mens Fatah dannet en ny regjering på Vestbredden.

Mahmoud Abbas (2018). Foto: Wikimedia / Gobierno de Chile / CC BY 3.0 cl

Upopulær Abbas

31. juli skal det også holdes valg på ny president i Palestina, der 85 år gamle Abbas har styrt på overtid siden perioden hans utløp i 2009.

De siste meningsmålingene har vist at to av tre palestinere er misfornøyde med Abbas og ønsker at han går av.

Fengslet favoritt

Meningsmålinger viser at Fatah-lederen Marwan Barghouti, som soner fem livstidsdommer i et israelsk fengsel, vil få flest stemmer.

En israelsk domstol fant i 2004 Barghouti skyldig i medvirkning til drap på israelere under intifadaen, den palestinske oppstanden som brøt ut i de okkuperte områdene fire år tidligere.

Forsøkt likvidert

Israelske styrker jaktet på Fatahs generalsekretær på Vestbredden i halvannet år og forsøkt også å likvidere ham før han ble pågrepet i Ramallah i 2002.

Ingenting tyder på at Israel kommer til å løselate ham dersom han blir valgt til president, men Barghoutis tilhengere sammenlikner ham med Sør-Afrikas frigjøringshelt Nelson Mandela som satt fengslet i 27 år og ble valg til president i 1994.

Kan bli avlyst

Ismail Haniyeh (2020), Foto: Wikimedia / Council.gov.ru / CC BY 4.0

Hamas’ politiske leder Ismail Haniyeh, som ble statsminister etter det demokratiske valget i 2006, kommer på andreplass på meningsmålingene.

Lite tyder også på at Israel vil godta ham som president og slippe ham inn i palestinernes administrasjonssentrum Ramallah på Vestbredden.

Eksperter tror imidlertid at Abbas kan komme til å avlyse begge det to planlagte valgene dersom Fatah ligger an til å tape og Barghouti eller Haniyeh ligger an til å bli president.

– Palestinere må få lov å avgi stemme

Palestinerne i Øst-Jerusalem, under israelsk kontroll, har tidligere blitt hindret i å delta i valg.

– Norge må legge press på Israel slik at alle palestinere under okkupasjon får lov til å avgi stemme, sier leder av Palestinakomiteen, Line Khateeb i en uttalelse.

Ved valget i 2006 var Norge eneste land i Europa som ville anerkjenne en palestinsk regjering med Hamas, som vant valget den gangen.

– Vi er bekymret for om valgresultatet blir godkjent, sier Line Khateeb.

Kart over de palestinske territoriene Vestbredden, Gaza og Øst-Jerusalem. Kart: Wikipedia / CC BY-SA 3.0

FAKTA: Konflikten mellom Hamas og Fatah

  • Hamas vant valget og regjeringsmakten i de palestinske områdene i 2006, et valg som ifølge internasjonale observatører gikk riktig for seg.
  • Hamas-seieren ble likevel ikke anerkjent av EU, USA, Israel og flere andre land, som stempler gruppen som en terrororganisasjon.
  • I februar 2007 inviterte Hamas Fatah med i en samlingsregjering. Norge var alene i Vesten om å anerkjenne den.
  • Frustrasjon over dette, samt USAs opprustning av Fatah-dominerte sikkerhetsstyrker, resulterte noen måneder senere i væpnet konflikt mellom de to gruppene på Gazastripen.
  • Hamas jaget Fatah-styrkene ut av Gaza, og palestinernes president og Fatah-leder Mahmoud Abbas dannet en ny palestinsk regjering på Vestbredden.
  • Siden har Hamas hatt makten i Gaza, mens Abbas og en palestinsk regjering styrer på Vestbredden og representerer Palestina internasjonalt.
  • Det har vært gjentatte forsøk på å få i stand forsoning, men dette har ikke lykkes.
  • 22. mai er det imidlertid enighet om å holde valg på ny palestinsk nasjonalforsamling, og 31. juli skal det holdes presidentvalg.
  • Det er uklart om Israel vil tillate palestinere i okkuperte Øst-Jerusalem å avgi stemme, og det er også uklart om Israel vil slippe inn internasjonale valgobservatører. 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT