Maria Ressa: – Algoritmene polariserer velgergrupper, noe Duterte utnytter

1.april deltok Maria Ressa på et webinar i regi av nettstedet openDemocracy, hele seminaret kan du se her.

På Filippinene er journalisten Maria Ressa utsatt for stadige angrep fra president Rodrigo Dutertes regime. Etter å ha avslørt omfattende forbrytelser og drap, står hun nå overfor trusler om år i fengsel. og hun utsettes for daglige drapstrusler.

Hør Ressa her snakke om hvorfor hun er så kritisk til sosiale medier og Facebook spesielt, og hvordan store medieorganisasjoner på Filippinene nå er under angrep fra myndighetene:

— Algoritmene i sosiale meder polariserer velgergrupper, sier Maria Ressa. — Rodgrio Dutertes valgkamp visste å utnytte Facebook-algoritmene når han vant valget i 2016.

— Facebook bidrar til polariseringen: Algoritmene bidrar til anbefalinger av venner og venner av venner. Om du er pro-Duterte og du får anbefalinger fra venner og venner av venner, og du øker antall følgere på Facebook eller Twitter, så flyttes politikken til høyre. Om du er så anti-Duterte så flyttes du lenger til venstre.

— Den første nyhetsorganisasjonen som Duterte angrep, var den største avisen, The Philippine Daily Inquirer. Og etter to uker annonserte eierne at de ville selge avisen.

— Den andre nyhetsorganisasjonen som ble angrepet var den største TV-kanalen, ABS-CBN, en nyhetskanal som jeg har ledet. Jeg forlot ABS-CBN for å starte Rappler.

— Rappler var den tredje – i 2017 – og han angrep oss i sin State of the Nation-tale i 2017. Jeg svarte umiddelbart på Twitter. Jeg mottok først en stevning i 2017. I 2018 mottok vi ordre om å stenge ned, noe vi ikke gjorde, vi fortsatte. I 2019 ble jeg arrestert to ganger, og jeg ble tiltalt 8 ganger i domstol. I juni 2020 ble jeg dømt sammen med en av våre researchere. Jeg har blitt møtt med to nye tiltaler deretter, en i november 2020 og en i januar 2021.

— Hva kan vi gjøre? Først: Sosiale medier, verdens største distributør av nyheter, forstå hvordan du blir manipulert. For det andre: Skriv til dine representater, skriv til politikerne, det hjelper. Og til slutt: Økosystemet av informasjon; hvordan vi kommuniserer med hverandre i dag er designet for å dra oss fra hverandre. Spør deg selv: Hva er du villig til å ofre for sannheten?

Maria Ressa er en filippinsk journalist og forfatter. Hun er grunnlegger og sjefredaktør for den filippinske nettavisen Rappler, som hun grunnla i 2012.  Det prisbelønte nettstedet har blitt en vesentlig nyhetsportal på Filippinene, med et konsekvent kritisk blikk på Dutertes styre. Jonas Gahr Støre har nominert Ressa til Nobels fredspris i 2021.

Maria Ressa var en av journalistene som magasinet Time kåret til årets person i 2018, sammen med blant annet Jamal Khashoggi. I 2019 ble hun utnevnt av samme magasin til en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker.