Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Norsk-somaliske Safia Abdi Haase tildeles Ikkevoldsprisen 2021

Safia Abdi Haase er en norsk‐somalisk sykepleier, kjent for sitt arbeid mot kjønnslemlestelse av kvinner, og sitt arbeid mot rasisme.

Generalsekretær Erhard Hermansen gratulerer Safia Abdi Haase med Ikkevoldsprisen 2021:

– Dette er en viktig tildeling og en tydelig anerkjennelse av Safia Abdi Haase sitt arbeid mot kjønnslemlestelse av kvinner, mot rasisme og tiltak som bygger broer mellom ulike kulturer og etniske grupper, sier han.

Haase er den første kvinnen som mottar Ikkevoldsprisen. Det er i år sjuende året prisen blir delt ut. Prisen er et samarbeid mellom Norges Kristne Råd, Oslofjord Folkehøgskole og Det Norske Baptistsamfunn.

«Safia Abdi Haase er blitt kjent for sitt arbeide mot kjønnslemlestelse av kvinner, arbeid mot rasisme og en rekke tiltak som bygger broer mellom ulike kulturer og etniske grupper. Hun har også en personlighet som forsterker hennes innflytelse i ulike miljøer, sist i forbindelse med smittevernarbeidet i forhold til Covid‐19, der hun i avisen lokalt har tatt til orde om solidaritet når vi opplever en tid som denne», skriver nominasjonskomiteen i sin begrunnelse.

«Safia Abdi Haase har jobbet hardt for å bygge broer mellom somaliske innvandrere til Norge og de etnisk norske, for at minoritetsgrupper må få tilgang til det gode tjenestetilbudet i Norge. Samtidig som uheldige og helsefarlige skikker som kjønnslemlestelse og kvinneundertrykking ikke må være en del av den somaliske kulturen.»

Om prisvinneren:

Safia Abdi Haase, født 5. mai 1959, er en norsk‐somalisk sykepleier. Hun kom til Norge som kvoteflyktning i 1992, som alenemor med tre døtre og uten utdannelse.

Kong Harald utnevnte i 2014 Haase til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hennes arbeid til beste for kvinners og barns livsvilkår. Haase har blant mye annet vært med på å utforme Regjeringens «Handlingsplan mot kjønnslemlestelse» og har sittet i det nasjonale utvalget KIM (Kontaktutvalget for innvandrerbefolkningen) som arbeider med strategier for å bekjempe rasisme og fremme aksept og forståelse mellom kulturer.

I 2002 kom dokumentarfilmen «Safia og hennes døtre». Hennes historie om tvangsekteskap, vold og voldtekt av ektemannen gjennom flere år og hvordan hun klarte å komme seg til Norge med sine tre døtre, er en dramatisk historie. Hun fikk i 2011 en pris fra Unni og Jon Dørsjøs minnefond for sitt kontaktskapende arbeid mellom somaliere og nordmenn, og for at hun er en viktig rollemodell for innvandrerkvinner i Norge.

I 2007 fikk Safia Abdi Haase Blanche Majors Forsoningspris for sitt engasjement for pluralisme og inkluderende politikk. Hun har satt fokus på ukulturer både i norsk offentlig forvaltning og i ulike innvandringsmiljøer. Prisen deles ut til personer eller organisasjoner som på ulike plan engasjerer seg i forsoning og forsoningsprosesser. Prisen peker på viktigheten av forsoningsarbeidet som et ledd i fredsskapende arbeid, særlig i forhold til parter som er, eller har vært i konflikt. I 2016 mottok hun Amnestyprisen.

Nominasjonskomiteen for Ikkevoldsprisen har bestått av:

  • Arne Sæverås, seniorrådgiver på fred, Kirkens Nødhjelp
  • Marit Kromberg, Kvekersamfunnet
  • Alexandra Strapuc, elevrådsleder ved Oslofjord Folkehøgskole
  • Niels Fredrik Skarre, konsulent i Samarbeidsrådet for tros‐ og livssynssamfunn
  • Randi Heinert, Norges Fredsråd
  • Biak Tha Sung Siang Pum, hovedstyremedlem Det Norske Baptistsamfunn
  • Billy Taranger, pastor i Det Norske Baptistsamfunn (leder av nominasjonskomiteen)
  • Roger Dahl, Informasjonsleder i Det Norske Baptistsamfunn

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT