Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Somalia: – Får ikke tid til å komme seg etter en krise, før den neste inntreffer

Det forventes at avlingene og grønnsaksproduksjonen i Somalia vil falle med 75-80 prosent denne sesongen.

Millioner av barn og familier vil miste inntekter og mangle mat, viser en ny analyse utført av Redd Barna.

— Lokalsamfunnene får ikke tid til å komme seg etter en krise, før den neste inntreffer, sier Mohamud Mohamed Hassan, Redd Barnas landsjef i Somalia.

Tørke, flom, sykloner og gresshoppesvermer har økt i hyppighet og alvorlighetsgrad i Somalia de siste årene. De neste tre månedene er det også forventet mindre nedbør enn vanlig.

Redd Barnas analyse viser at familier i de sørlige delene av Somalia vil lide enorme inntektstap på grunn av dårlige avlinger de neste seks månedene, og at det de tjener kun vil være nok til å kjøpe 10 prosent av maten de trenger for å overleve. Til sammenligning kom 40 prosent av inntektene fra salg av avlinger da Somalia opplevde den forrige store hungersnøden i 2017-18. Da stod også avlingene for 50 prosent av maten deres, mens nå dekker det bare 15 prosent.

— Situasjonen for barn og familier i Somalia forverres i høyt tempo. Men det kan snus om det internasjonale samfunnet raskt tar grep for å forebygge det som kan bli en katastrofal situasjon for barn, sier Hassan.

Lever på ett måltid om dagen

Redd Barnas ansatte i Somalia forteller om mødre som desperat skraper sammen det lille de har for å kunne gi barna sine ett måltid om dagen. Situasjonen er kritisk, og flere barn blir underernærte. Mange går også timevis hver dag for å finne vann og beite til husdyrene sine.

Gresshoppesvermer og lite regn har allerede påvirket husdyrbestanden i den sentrale- og nordlige-delen av Somalia. Ifølge Redd Barnas analyse vil salg av husdyr trolig gå ned 40-55 prosent sammenlignet med perioden 2017-18, siden dyrene vil være i for dårlig kvalitet til å selges. Det er også forventet at melkeproduksjonen vil halveres, noe som er svært alvorlig for underernærte barn.

— Vår viktigste matkilde kommer fra salg av husdyr på det lokale markedet. Men med tørke og vannmangel er ikke dyrene mine mye verdt. Noen ganger gir det ikke engang nok penger til å kjøpe mat til familien min, forteller ellevebarnsmoren Ikran*(40) til Redd Barna, og legger til at matprisene har steget, og at 20 kilo ris koster nå nesten det dobbelte.

Behov for 1,3 milliarder i nødhjelp

Redd Barnas landsjef, Mohamud Mohamed Hassan, forteller at mange barn har måttet slutte på skolen fordi foreldrene ikke lenger har råd til skolepenger.

— Foreldrene mangler også penger til drikkevann eller helsetjenester dersom barna blir syke. Denne situasjonen har enorme konsekvenser for barn.

Redd Barna varsler om at det er behov for cirka 1,3 milliarder kroner for å beskytte den somaliske befolkningene det neste halve året. Dette vil gi nærmere to millioner barn og voksne nok mat, helsehjelp, utdanning, vann og sanitære fasiliteter. Somalia har behov for umiddelbar nødfinansiering for å hindre at tusenvis av barn dør av sult.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT