Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

KLP ekskluderer 16 selskaper etter FN-rapport

KLP har besluttet å ekskludere 16 selskaper som har tilknytning til israelske bosettinger på Vestbredden. Bosetningene anses som brudd på internasjonal rett. KLP hadde investeringer verdt 275 millioner kroner (NOK) i selskapene på tidspunktet for avgjørelsen.

Kommune- og helse-Norges eget pensjonsselskap, KLP, har gjort nye vurderinger etter at FNs høykommissær for menneskerettigheter offentliggjorde en liste over selskaper med virksomhet knyttet til de israelske bosetningene i okkuperte palestinske områder.

– Vår vurdering er at det er en uakseptabel risiko for at de ekskluderte selskapene bidrar til medvirkning på brudd av menneskerettigheter i krigs- og konfliktsituasjoner gjennom deres tilknytning til de israelske bosetningene på den okkuperte Vestbredden, sier senioranalytiker i KLP Kapitalforvaltning, Kiran Aziz.

Vurderingene er gjort på bakgrunn av reglene om okkupasjon i Haagreglementet og den fjerde Genèvekonvensjonen, skriver KLP i en pressemelding. Pensjonsselskapet sier også at de jobber etter FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter.

– Dette innebærer at selskapene har et ansvar for å respektere og beskytte menneskerettigheter i alle land de opererer i, uavhengig av om staten selv overholder disse rettighetene. Konflikt kan innebære særlig høy risiko for menneskerettighetskrenkelser, sier Aziz.

Fra før er det Myanmar-koblede selskapet Adani Ports and Special Economic Zone også ekskludert fra KLPs investeringer på grunn av aktsomhet.

Utelukker på Vestbredden for 275 millioner

Eksklusjonene omfatter selskaper innen bank, bygg og anlegg, infrastruktur og telekommunikasjon på Vestbredden. KLP har solgt aksjer og obligasjoner i disse selskapene til en verdi av 275 millioner norske kroner.

– Bankene er ekskludert på grunn av at vi mener de gjennom finansiering av boligbygging, bidrar til utvikling, utvidelse eller vedlikehold av bosetningene. Bygg og anleggsvirksomheter er utelukket på grunn av deres leveranser av materialer og infrastruktur. Utelukkelsen av telekommunikasjonsselskapene er gjort fordi kommunikasjonstjenester anses som grunnleggende infrastruktur for moderne samfunn sier Aziz.

I tillegg er det gjort fire individuelle vurderinger på selskaper som leverer energi-, kommunikasjons- og overvåkingstjenester. KLP har besluttet å ekskludere alle fire.

– Disse tjenestene inkluderer tilgang til strøm og drivstoff, og overvåking av bosettingenes eksterne grenser. Vi mener at disse tjenestene spiller en viktig rolle i vedlikehold og videreføring av bosetningene, sier Aziz.

Har forsøkt dialog

KLP har kontaktet alle de berørte selskapene for å etablere en dialog, og har fulgt opp dialogen på grunn av manglende svar.

– Vi ønsker alltid å ha dialog med selskapene for å kunne påvirke gjennom vår eiermakt. Da vår påvirkning ikke ga resultater, valgte vi å ekskludere selskapene, sier Aziz.

Disse selskapene er ekskludert fra KLP og KLP-fondene på Vestbredden per juni 2021

 • ALSTOM SA 
 • ASHTROM GROUP LTD 
 • ELECTRA LTD 
 • BANK HAPOALIM BM 
 • BANK LEUMI LE-ISRAEL 
 • FIRST INTL BANK ISRAEL 
 • ISRAEL DISCOUNT BANK-A 
 • MIZRAHI TEFAHOT BANK LTD 
 • ALTICE EUROPE NV 
 • BEZEQ THE ISRAELI TELECOM CO 
 • CELLCOM ISRAEL LTD 
 • PARTNER COMMUNICATIONS CO 
 • DELEK GROUP LTD 
 • ENERGIX-RENEWABLE ENERGIES 
 • PAZ OIL CO LTD 
 • MOTOROLA SOLUTIONS INC 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT