(Denne artikkelen oppdateres fram mot offentliggjøringen av Nobels fredspris, fredag 8. oktober kl 11. Offentliggjøringen ser du også direkte på forsiden av Transit magasin.)

I fjor hadde Urdal Komiteen for å beskytte journalister (CPJ) på topp på sin liste. I år er Reportere uten grenser (RSF) på topp på PRIO-direktørens liste, som publiseres hvert år uka før prisutdelingen. Norges fredsråd har begge som mulig felles prisvinner på sin liste. Det har nå i flere år vært spekulert om ikke en eller flere journalistorganisasjoner bør motta fredsprisen. 

PRIO-direktør Henrik Urdal. Foto: PRIO / Martin Tegnander

— Faktabasert rapportering som hjelper oss med å holde oss informert og danne et bilde av aktuelle saker som de utspiller seg, er nøkkelen til at den åpne offentlige diskursen og demokratiske institusjoner fungerer som de skal, sier Urdal i en uttalelse på PRIOs nettsider.

— En av lærdommene fra voldshendelsene som fulgte Trumps forsøk på å omgjøre resultatet av presidentvalget i USA er makten og farene som ligger feilinformasjon, hevder Urdal. 

Både CPJ og RSF dokumenterer hvordan pressefrihet innskrenkes og journalister angripes verden over.

«Journalister er avgjørende i å avsløre og belyse overgrep og maktmisbruk verden over. Tilgang på tillitsfull og verifiserbar informasjon er essensielle faktorer for fred og stabilitet», skriver Norges fredsråd i sin begrunnelse. 

Både PRIO-direktøren og Norges fredsråd publiserer hvert år sine favoritter til å motta Nobels fredspris.

PRIO-direktør Henrik Urdals topp fem: 

 1. Reportere uten grenser (RSF)
 2. Svetlana Tikhanovskaja 
 3. FNs klimakonvensjon UNFCCC og Patricia Espinosa
 4. B’Tselem og The Palestinian Center for Human Rights
 5. Ilham Tohti og Nathan Law Kwun-chung

Hviterussisk opposisjon

Svetlana Tikhanovskaja er en hviterussisk politiker som var kandidat i presidentvalget i Hviterussland i 2020. Dagen etter valget erklærte hun at hun ikke anerkjente valgresultatet.

Sommeren 2020 strømmet demonstranter ut i Minsks gater for å protestere mot offentliggjøringen av det påstått riggede valgresultater, som ga Hviterusslands president Alexander Lukashenko sin sjette femårsperiode. Protestene ble møtt med brutal undertrykkelse, inkludert rapporter om omfattende tortur av arresterte demonstranter.

— Midt i dette sammenstøtet har opposisjonspolitiker Svetlana Tikhanovskaja spilt en ledende rolle ved ikke-voldelig utfordring av Lukashenko og de hviterussiske myndighetene, sier Henrik Urdal. 

«Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja har vært en tydelig og uredd stemme i møte med den hviterussiske presidentens brutale undertrykking av politiske opposisjonelle», er Fredsrådets begrunnelse. 

Hviterussiske opposisjonspolitikere ble også i fjor trukket fram som favoritter til Nobels fredspris.

329 kandidater er nominert til Nobels Fredspris for 2021, hvorav 234 personer og 95 organisasjoner. Den foreløpige rekorden ble satt i 2016 med 376 kandidater. Hongkong-aktivister, filippinske journalister, en hockeyklubb fra Finnmark og vaksinealliansen GAVI er noen av de vi vet er nominert til årets fredspris. Transit magasin presenterte allerede i våres de nominasjonene som har blitt offentliggjort.

Drapsroboter

Norges Fredsråd har Campaign to Stop Killer Robots øverst på sin liste:

Oda Nyborg, daglig leder for Norges fredsråd. Foto: Norges fredsråd

— De nasjonale og internasjonale rammeverkene som i dag regulerer krigføring og er til for å beskytte sivile og forhindre overgrep, er ikke tilstrekkelig i møte med autonome våpensystemer. Konsekvensene og omfanget av moderne krigføring er enda ikke kjent for oss, som gjør arbeidet til Campaign to Stop Killer Robots desto viktigere, sier Oda Andersen Nyborg, daglig leder i Norges Fredsråd. 

Campaign to Stop Killer Robots jobber mot automatiserte våpensystemer, for å bevare menneskelig kontroll over krigsmateriell og utstyr, og for å fremme internasjonale juridiske og politiske rammeverk som kan møte moderne krigføring. 

— Blant annet våpenindustrien i Norge, USA, Russland og Kina utvikler autonome våpensystemer. Campaign to Stop Killer Robots arbeider for å styrke nasjonale og internasjonale reguleringer slik at de gjelder fullt ut for ny våpenteknologi. Dette er kritisk arbeid, og for det er de vår favoritt til årets fredspris, sier Nyborg. 

Norges Fredsråds topp fem: 

 1. Campaign to Stop Killer Robots 
 2. Committee to Protect Journalists (CPJ) og Reporters Without Borders (RSF)
 3. Svetlana Tikhanovskaja 
 4. Benjamin Ferencz og International Commission of Jurists (ICJ) 
 5. FNs klimakonvensjon (UNFCCC) 

Fjernet vaksinesamarbeid fra lista

Det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax er fjernet fra toppen av Henrik Urdals liste, som han publiserte i våres, melder NTB: 

– I februar var det lovende takter, håp om å få distribuert vaksiner til fattigere land ved å ha tilgang Covax. Det har i veldig liten grad skjedd, og da gjerne fordi rikere land har fullvaksinert sine egne først. Covax kunne ha lyktes, men det har de ikke. Jeg mener de ikke har oppnådd nok til å få en fredspris, sier Urdal til NTB. 

Lave odds for WHO

Spillselskapene har også i år satt opp kandidater til Nobels fredspris, for folk som vil sette penger på hvem som vinner årets pris. Øverst troner Verdens helseorganisasjon (WHO), Black Lives Matter og miljøaktivist Greta Thunberg.

– Jeg har ikke tro på at WHO får prisen, selv om jeg mener WHO utvilsomt har spilt en viktig rolle under pandemien. Spørsmålet er om de har gjort nok, og om det de gjør har vært en fredsinnsats. Dette er ennå uavklart om de har gjort en strålende eller dårlig jobb. De er også kritisert for håndteringen av pandemien, for eksempel i møte med Kinas manglende åpenhet og samarbeidsvilje, sier Urdal til NTB.

Urdal holder også i år fram de kinesiske aktivistene Ilham Tohti og Nathan Law Kwun-chung som mulige prisvinnere. Dette vil i så fall bli en delt Kina-relatert pris; Uiguren Ilham Tohti ble i 2014 dømt til fengsel på livstid for «separatisme». Demokratiforkjemperen Nathan Law Kwun-chung er studentlederen som sto i front i Hongkong i 2014, men som til slutt måtte flykte etter de nye sikkerhetslovene.

FAKTA: Nobels fredspris

 • Nobels fredspris er en av fem priser som svensken Alfred Nobel opprettet i sitt testamente av 27. november 1895. 
 • Alfred Nobel stilte tre krav til fredsprisvinnere, og de trengte bare oppfylle ett av dem; «reduksjon av militærstyrker», «arrangering av fredskongresser» og «nasjonenes forbrødring».
 • Prisvinneren mottar ca 10 millioner norske kroner, en medalje og en diplom. Prisen har blitt delt ut siden 1901, da gikk den til Henri Dunant, grunnleggeren av Røde Kors, og Fredric Passy, grunnlegger av av Den interparlamentariske union (IPU).
 • I år er det 329 nominerte. Det er det tredje høyeste antall nominerte noensinne. 234 er personer og 95 organisasjoner.
 • Det er fremdeles usikkert om årets fredsprisvinner skal inviteres til Norge for å delta på en tradisjonell tildelingsseremoni i Oslo rådhus, eller om arrangementet 10. desember blir digitalt.
 • De siste vinnerne av fredsprisen er Verdens matvareprogram (2020), Abiy Ahmed (2019), Denis Mukwege og Nadia Murad (2018), ICAN (2017), Juan Manuel Santos (2016), Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog (2015), Malala Yousafzai og Kailash Satiarthi (2014), Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW (2013), Den europeiske union, EU (2012).