Ledige stillinger
Ledige stillinger

LO etter FNs klimatoppmøte: — Fullstendig utilstrekkelig avtale

BAKU / ASERBAJDSJAN: Norske LO deltok på klimatoppmøtet i Baku med et mål om å jobbe for rettferdig klimaomstilling. LOs forhandlingsleder beskriver den endelige avtalen som «veldig skuffende». 

Del denne artikkelen:

Norske LO og internasjonal fagbevegelse, organisert gjennom ITUC, er svært skuffet over klimaavtalen fra Baku.

— Utfallet av møtet var veldig skuffende på alle områder. Det sier LOs klimarådgiver Margit Norheim Lindgren, til Transit Magasin.

— Denne såkalte avtalen er fullstendig utilstrekkelig, og en fornærmelse mot arbeidsfolk og landene i det globale sør. COP29 har sviktet arbeidere og lokalsamfunn over hele verden, uttaler generalsekretær i ITUC, Luc Triangle, i en pressemelding. 

Flere stormer, mer tørke, og hyppigere oversvømmelser. Det er noen av konsekvensene av en varmere klode. Fattig land roper nå om hjelp til å tilpass seg et endret klima. Det handler om penger til å bygge diker mot et stigende hav, og midler til å omstille jordbruket i ørkenutsatte områder, for å nevne noe. Klimatoppmøtet i Aserbeijan skulle sikre pengene. Slik ble det ikke, mener LO. 

— Både summen som ble lovet og innretningen på målet, var svakt, sier Norheim Lindgren.

LES OGSÅ: FNs klimatoppmøte er over: — Når gjestene drar så vil «foreldrene igjen slå barna sine»

«OLJE ER GUDS GAVE», sa Ilham Alijev, Aserbajdsjans president, på talerstolen da han åpnet FNs klimatoppmøte COP29 i hovedstaden Baku. Foto: Flickr / UNFCCC / CC BY-NC-SA 2.0

Ønsker rettferdig omstilling 

I alt ble det lovet 300 milliarder amerikanske dollar til klimafinansiering i året, innen 2035. Men løftet inneholder ingen garantier for at dette er friske midler som kommer i tillegg til dagens utviklingsbistand.

— Både lånefinansiering og eksisterende bistand kan inkluderes i dette målet, Derfor frykter vi at eksisterende utviklingsbistand bare omdefineres til klimabistand, uten at det egentlig kommer mer penger, sier Norheim Lindgren.

— Mangelen på en robust forpliktelse til offentlig, tilskuddsbasert finansiering forverrer krisen, og etterlater sårbare nasjoner i fare for å forsterke gjeldsproblemer, sier Luc Triangle i ITUC.

Både LO og den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ITUC har gjennom mange år arbeidet for at arbeidstakerens rettigheter skal ivaretas gjennom klimaforhandlingene. Et av deres viktigste gjennomslag, var at prinsippet om «rettferdig klimaomstilling» ble forankret i Paris-avtalen i 2015. Under klimaforhandlingene eksisterer nå et eget arbeidsprogram, Just trasition Work program, som har som mål å ivareta arbeidstakeres rettigheter.

For fagbevegelsen er begrepet «Rettferdig omstilling» svært viktig. Det har til hensikt å ivareta arbeidstakernes rettigheter gjennom klimaomstillingen. Men i Baku ble det gjort forsøk på å utvanne begrepet. 

– Parisavtalen stadfester rettferdig omstilling i arbeidslivet. Dette er tydelig definert også gjennom ILOs retningslinjer for en rettferdig omstilling, forklarer Norheim Lindgren, som viser til den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

– Men i Baku forsøkte enkelte land å omdefineres dette til å heller handler om rettferdighet mellom ulike land, sier hun. 

LES OGSÅ: COP29 endte i frustrasjon og sinne for mange: – Fattigslig og ynkelig, sier Indias delegat. Men von der Leyen sier det er en ny æra

OLJEPUMPER I BALAXANI: Landsbyen Balaxani ligger midt i en av de to første områdene hvor olje ble funnet i Aserbajdsjan. I denne landsbyen går pumpene fortsatt, også denne stod og pumpet da Transit Magasin besøkte landsbyen i november. Foto: Transit Magasin / Terje Karlsen

Norske representanter

— Under flommen i Pakistan mistet 70 000 transportarbeidere arbeid og hjem, uten noen form for rett til arbeidsledighetstrygd eller erstatning. Da handler det om helse, miljø og sikkerhet som må ivaretas under ekstreme forhold og retten til inntekt og velferd må sikres i en fremtid som vil defineres av hyppigere og villere ekstremvær, sier Norheim Lindgren. 

Med til Aserbajdsjan var også Birger Lausund, samfunnspolitisk rådgiver i Fellesforbundet. Han peker på at arbeidstakersiden generelt har mindre ressurser til å påvirke enn arbeidsgiverne. 

— Fagbevegelsen har mindre ressurser enn arbeidsgiversiden. Det er dyrt å delta, inkludert mat og opphold. For fagbevegelse og sivilsamfunn fra fattige land, er det enda vanskeligere, påpeker han. Derfor mener han det er ekstra viktig at LO og ITUC deltar på møtet. 

— Den grønne omstillingen skaper også store utfordringer for fagbevegelsen. Et eksempel er Tesla som har gått tungt inn i Tyskland, og er fagforeningsknusere. Samtidig er Volkswagen, som har vært fagbevegelsens bastion i Tyskland, blitt betydelig svekket og sier opp tusenvis av arbeidstakere, sier Norheim Lindgren. 

Forhandlingene i Baku mener hun var ekstremt krevende.

— Forhandlingene var veldig polarisert og det var så stor uenighet om finansering og utslippskutt, at det å få inn noe som helst tekst om menneskerettigheter og rettferdig omstilling, var veldig vanskelig, sier hun. 

— Vi fikk veldig lite inn som sikret arbeidstakere i de avtalen som ble gjort i år. Og det var tilfeller der referanser til arbeidstakerrettigheter ble aktivt fjernet fra avtalen, sier hun. 

LES OGSÅ: Rekordstor russisk delegasjon under COP29: – Grønn omstilling kan true deres økonomiske og nasjonale interesser

Trangt for sivilsamfunnet under COP29

Både Norheim Lindgren og Birger Lausund, i Fellesforbundet, mener det dessuten var veldig vanskelig å holde markeringer, eller demonstrasjoner under COP29.

— Her i Baku har det også vært mer krevende enn tidligere forhandlinger fordi man ikke har hatt et fritt sivilsamfunn som har kunnet mobilisere også utenfor venue. Men retningslinjene til UNFCCC har vært stabile over tid, sier Norheim Lingren.

Transit Magasin har tidligere rapportert om at en ansatt ved COP29 ble pågrepet for å protestere mot lave lønninger og dårlige arbeidsforhold ved FNs klimatoppmøte. Så ble han fratatt sin akkreditering og nektet adgang til området.

— Hvis dette er en standard for arbeidstakere her så er det uakseptabelt, uttalte Norheim Lindgren til Transit Magasin, som observerte hendelsen.

Dyrevernaktivist bæres vekk av tre sikkerhetsvakter
NEKTES Å MARKERE FOR DYRS RETTIGHETER: Dyrevernaktivist Kamran Mammadli bæres vekk av tre sikkerhetsvakter midt i konferanselokalene i Baku, etter å ha holdt opp en plakat og ropt slagord mot skyting av løshunder.

Ser fram mot neste år

Ifølge ITUC er det økende bevissthet om at enhver klimastrategi må sette søkelys på en rettferdig omstilling. 

— Uten hastetiltak, vil så mange som 130 millioner mennesker kunne bli skjøvet ut i ekstrem fattigdom innen 2030, blant annet på grunn av ødelagte hjem og sammenbrudd i flere lokale økonomier og arbeidsmarkeder. Arbeidere innenfor byggebransjen, landbruket og flere andre viktige næringer står overfor uutholdelig arbeidsforhold i ekstrem varme, mens mange blir tvunget til å migrere ettersom klimaendringer ødelegger muligheten for å ha en anstendig jobb i flere områder, uttaler Luc Triangle i en melding.

Internasjonalt jobber ITUC for at alle land skal inkorporere prinsippene en rettferdig omstilling i sine nasjonale klimahandlingsplaner. Hensikten er at regjeringene skal konsulter og ta hensyn til fagforeningenes innspill i arbeidet med utslippskutt.

— For de 3,3 milliarder yrkesaktive som bor i svært sårbare regioner er virkningen av klimaendringene spesielt alvorlige. Slike sårbare samfunn er overrepresentert i land med lavere inntekt, og de bærer de største byrden av klimaforandringene, sier Luc Triangle. 

Brasil er vertskap for FNs klimatoppmøte i 2025, da avholdes COP30 i Belem som ligger i brasiliansk Amazonas. Dette bildet viser Brasils paviljong under årets klimatoppmøte i Baku, Aserbajdsjan. Foto: Transit Magasin / Terje Karlsen

Nå håper Norheim Lindgren i LO at det blir lettere å få til en god klimaavtale neste år, under COP30.

– Vi har jo håp om at i Brasil, der man har en stor og aktiv fagbevegelse, som også har god kontakt med president Lula da Silva, kan få langt bedre fokus på menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter, sier hun. 

Hun sier LO allerede er i kontakt med brasiliansk fagbevegelse om neste års klimatoppmøte. 

KOMMENTAR: Frafallet til FNs klimatoppmøte i Aserbajdsjan er oppsiktsvekkende stort. Frafallene skyldes ikke bare nedprioritering av klimakrisen

Fakta om utfallet av klimatoppmøtet i Aserbajdsjan

  • På møtet ble det vedtatt et nytt mål om finansiering av utslippskutt og klimatilpasning i fattige land.
  • En viktig del av målsettingen er at rike land minst skal få på plass 300 milliarder dollar per år innen 2035.
  • Meningen er at dette primært skal være statlige overføringer og lån med lave renter. Men også andre mulige finansieringskilder nevnes.
  • Det nye målet vil erstatte dagens mål om 100 milliarder dollar årlig, som utløper neste år.
  • Store utviklingsland, som Kina, oppfordres til å bidra til klimafinansieringen på frivillig basis.
  • På klimatoppmøtet ble det også vedtatt regler for et internasjonalt marked for handel med kvoter for utslipp av klimagasser.
  • Formuleringen fra fjorårets klimatoppmøte i Dubai om «omstilling bort fra fossil energi» ble ikke gjentatt i de endelige vedtakene i Baku.
  • Vertskap for FN-møtet COP29 var myndighetene i Aserbajdsjan, som selv har en stor olje- og gassektor. Landet blir ofte kritisert for brudd på menneskerettighetene.

(Kilder: AFP, Reuters, The Guardian, NTB)

Denne artikkelen er produsert med støtte fra LO Norge og Stiftelsen Fritt Ord.

Transit Magasin | Nettside |  + artikler

Tidl. redaktør for Transit magasin.

Journalist | Nettside |  + artikler

Erik Martiniussen er journalist og forfatter. Han har skrevet bøkene 'Kampen mot bakteriene' og 'Drivhuseffekten'.

Del denne artikkelen:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
- Annonse -

SISTE NYTT