Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Framtiden i våre hender er kandidat til Nordisk Råds miljøpris: – Veldig gøy å bli nominert

– Denne nominasjonen viser at folk har lagt merke til arbeidet vi driver med, sier FIVH-leder Anja Bakken Riise.

Nordisk Råds miljøpris deles i år ut for 27. gang. I 2021 hylles nordiske initiativer som har gjort en særlig innsats for å sikre et bæredyktig matvaresystem.

Blant årets åtte nominerte kandidater er Framtiden i våre hender fra Norge. Alle kan innstille kandidater til prisen som er på 300 000 danske kroner. Vinneren kåres 2. november ved en prisutdeling i København.

Nordisk Råd skriver at miljøprisen «gis til en nordisk organisasjon, virksomhet eller person, som på forbilledlig vis har klart å integrere respekt for miljøet i sin virksomhet eller gjerning, eller som på annet vis har gjort en ekstraordinær innsats for miljøet.»

– Viser at arbeidet vårt legges merke til

Naturpress spurte leder i FIVH, Anja Bakken Riise, om en kommentar til nominasjonen.

– Det er veldig gøy å bli nominert til Nordisk Råds Miljøpris. Vi har massevis av dyktige folk som har jobbet iherdig med mat og bærekraft over mange år, og denne nominasjonen viser at folk har lagt merke til arbeidet vi driver med.   

– Hvordan synes du FIVH sitt arbeid har blitt mottatt i Norge opp gjennom årene?

– Jeg syns arbeidet til Framtiden i våre hender har blitt mottatt akkurat som det burde. Først med litt motstand og så med stadig større forståelse og aksept, for eksempel på vårt arbeid med å få ned kjøttforbruket. Vi ønsker jo ikke å være en tannløs organisasjon som bare sparker inn åpne dører, så det at vi får litt motstand ser jeg på som positivt. Også er jeg selvfølgelig veldig glad for den respekten vi har opparbeidet oss hos både politikere og befolkningen generelt.

– Jeg håper at matarbeidet vårt skal fortsette med den kraften og suksessen det allerede har, sier Anja Bakken Riise. Foto: Renate Madsen

Fått til helheten

Bakken Riise sier at det arbeidet hun er mest stolt av på vegne av organisasjonen sin, er at de har fått til et helhetlig arbeid med mat.

– Vi har ikke bare jobba politisk for å få til en matkastelov og strukturelle endringer. Vi har også jobba direkte mot skoler, sykehjem og familier for å få dem til å minske matsvinnet sitt, vi har kjørt opplysningkampanjer i sosiale medier for bevvistgjøring av folk, og direkte arbeid med produsenter for å påvirke hvilke varer som havner i butikkene.

FIVH-grunnlegger Erik Dammann. Foto: Mrgauntlet / CC.

– Hva er ditt største ønske for det videre arbeidet deres?

– Det er at matarbeidet vårt skal fortsette med den kraften og suksessen det allerede har. Vi har fått til mye, og nå skal vi få til enda mer. Det er dessverre ikke en mangel på problemer å ta tak i her, så vi skal jobbe videre for å få på plass en solid matkastelov, en mye større satsing på bærekraftige alternativer til soya i dyrefôret og et mindre kjøttforbruk enn vi har i dag.

– Dammann uvurderlig

Erik Dammann grunnla Framtiden i våre hender i 1974. Bakken Riise mener innsatsen til Dammann har hatt stor betydning i Norge, og langt utover FIVHs eget virke.

– Det er egentlig litt skummelt å lese tekstene til Erik Dammann og se hvor dagsaktuelle de fremstår selv i dag. Men det sier jo også noe om hvilken pioner han var med sin samfunnskritikk og problematisering av overforbruket. Han var virkelig en foregangsmann og han gjorde en uvurderlig innsats. Ikke bare for oss som organisasjon, men for hele miljøbevegelsen og tankegangen i Norge, sier Anja Bakken Riise.

De andre nominerte kandidatene til Nordisk Råds Miljøpris er:

  • Den store klimadatabase, Danmark
  • Carbon Action, Finland
  • Matkovin, Færøyene
  • Greenlandic Greenhouse, Grønland
  • Thor Ice Chilling Solutions, Island
  • Kolinlagring, Sverige
  • Mattas Gårdsmeieri, Åland

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT