Det er Emissions Gap Report som konkluderer med at klimagass-utslippene fortsetter å øke, og at en temperaturøkning på over to grader er uunngåelig selv med nye klimamål som er meldt inn i forkant av kommende klimatoppmøte i Glasgow.
Ifølge den nye rapporten, som ble presentert av FNs generalsekretær António Guterres tirsdag denne uken, vil nåværende forpliktelser til Parisavtalen gi oss 2,7 graders global oppvarming.
— Den ferske FN-rapporten er dyster lesning, men dessverre ikke overraskende. Seks år etter at Parisavtalen ble inngått, har verdens ledere fortsatt ikke levert resultater. Etter utslippsnedgang i koronaåret 2020, ser vi nå at utslippene øker igjen, sier Andaur.
Hun er overbevist om at de neste ukene blir avgjørende. Klimatoppmøtet i Glasgow, COP26, starter 31. oktober.
— Det er viktig at COP26 blir et tydelig kappløp mot toppen for at alle land skal heve sine ambisjoner til å være i tråd med den globale klimadugnaden vi trenger for å holde global oppvarming under 1,5 grader. Det er på tide å levere på løfter.
Tydelige forventninger til Norge
WWF Verdens naturfond sendte nylig et brev til Norges nye klima- og miljøminister Espen Barth-Eide. I brevet tydeliggjør miljøorganisasjonen viktigheten av å se utslippsreduksjoner hvert eneste år, og i alle sektorer.
— Selv om vi har mål mot 2030 og 2050, ser vi likevel at vi ikke er i rute med utslippskutt. Vi skyver utfordringene over på neste generasjon. Et klimabudsjett vil kunne gi oss årlige utslippsmål som må overholdes, på samme måte som statsbudsjettet må balanseres og gi styring av klimapolitikken i alle sektorer.
Rapporten varsler at selv om mange land har vedtatt nullutslippsmål, er det stor usikkerhet rundt hvordan disse skal nåes, spesielt i utviklingsland.
— Vi trenger også mer klimarelatert bistand. Norge har ressursene og kompetansen som kreves for å ta en ledende rolle i å hjelpe utviklingsland med å styrke sitt klimaarbeid, sier Andaur.
Ambisjonene må opp
Andaur understreker hvor viktig det er å ferdigstille regelverket for Parisavtalen de kommende ukene, slik at avtalen kan bli operativ og bidra til høyere ambisjoner og konkret handling.
— Siden Parisavtalens inngåelse har nesten hvert eneste år vært en ny utslippsrekord. Pilene peker i helt feil retning, og det ser ut som om vi som et globalt felleskap ikke er kapable til å ta innover oss hvor alvorlig situasjonen vi har satt oss selv i er. Løsningene er her, og det er først og fremst snakk om politisk vilje og gjennomføringskraft for å få redusert utslippene, på globalt, nasjonalt og lokalt nivå.