Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Moderna tjener milliarder på vaksiner. Leger Uten Grenser reagerer

Moderna har tjent inn 5 milliarder dollar på covid-19-vaksinen – bare i tredje kvartal. Samtidig har de sikret seg en rekke patenter. Leger Uten Grenser oppfordrer selskapet til å dele teknologien.

Etter at legemiddelselskapet Moderna den 4. november offentliggjorde omsetning for tredje kvartal, går Leger Uten Grenser ut med nye krav om at selskapet deler teknologi og kunnskap om vaksineproduksjonen:

«Selskapet har dermed en plikt til å støtte opp om det globale vaksinesamarbeidet som har til hensikt å beskytte alle mennesker mot covid-19. Moderna har også et ansvar for å hindre utviklingen og spredningen av bekymringsfulle virusvarianter og få en slutt på denne pandemien», skriver Leger Uten Grenser i en pressemelding. 

Moderna offentliggjorde i dag at de i tredje kvartal har hatt et totalt salg på 5 milliarder amerikanske dollar. Selskapets samlede salg hittil i 2021 er 11,3 milliarder dollar, og for hele 2021 forventer selskapet å ha solgt covid-19-vaksiner for nesten 18 milliarder dollar.

18 milliarder USD tilsvarer over 150 milliarder norske kroner, med dagens kurs.

For å utvikle vaksinen har Moderna også mottatt betydelig offentlig finansiering. Covid-19-vaksinen er selskapets eneste produkt. 

MSF krever at Biden-administrasjonen griper inn 

Den amerikanske regjeringen har gitt Moderna nær 10 milliarder dollar, penger som er finansiert av den amerikanske befolkningen over skatteseddelen. Pengene har gått til forskning og utvikling, og dekker nesten de totale kostnadene for den kliniske utviklingen, og til å betale for innkjøp av 500 millioner vaksinedoser. 

— Amerikanske skattebetalere gjorde Moderna-vaksinen mulig. Det er derfor åpenbart at selskapet må følge opp den offentlige innsatsen som har blitt lagt ned for å kunne vaksinere verdens befolkning mot covid-19, sier Dr. Carrie Teicher, programsjef for Leger Uten Grenser i USA.  

Carrie Teicher, MSF. Foto: MSF

— USA må også benytte seg av de enorme juridiske mulighetene som landet har til å tvinge Moderna til å dele teknologi og bidra til å øke den globale produksjonen av vaksinen. Tiden er i ferd med å renne ut for USA hvis de skal leve opp til påstanden om å være en global leder under denne pandemien, sier Teicher.

Ingen doser til Covax

Leger Uten Grensers avdeling i USA mener at Biden-administrasjonen nå må benytte mulighetene loven Defense Production Act; Det innebærer å tvinge Moderna til å dele teknologi og kunnskap og gjøre den tilgjengelig gjennom WHOs mRNA-hub.

Verdens Helseorganisasjons (WHO) har opprettet en vaksine-hub, en såkalt mRNA-hub, i Sør-Afrika. Ideen med huben er å samle teknologi og kunnskap om mRNA-vaksinene for å øke produksjonskapasiteten av denne effektive vaksinen på det afrikanske kontinentet.

Per 9. oktober 2021 hadde kun én million av Modernas doser gått til lavinntektsland. Mindre enn fem prosent av befolkningen i lavinntektsland har fått sin første dose koronavaksine.

Så langt har ikke Moderna levert noen av sine forpliktede doser til Covax, det internasjonale vaksinesamarbeidet som skal sikre at covid-19-vaksinene blir rettferdig fordelt globalt.

Fra en protest organisert av sivilsamfunnsgrupper i Sør-Afrika til støtte for TRIPS-waiveren, fra februar i år. Demonstrantene møtte opp utenfor ambassadene til stater som blokkerer patentunntaket i TRIPS. Foto: Tadeu Andre / Leger Uten Grenser

Blokkerer for afrikanske produsenter

Moderna har sikret seg flere vaksine-patenter i Sør-Afrika, men uten å registrere produktet i landet. Patentene dekker covid-19-vaksinen og andre mRNA-teknologier. Det betyr at Moderna nå legger til rette for å ha muligheten til å håndheve patenter når pandemien er erklært over, samtidig som selskapet ikke er villig til å gjøre vaksinen bredt tilgjengelig i Sør-Afrika.

Moderna har inngått en avtale med Den afrikanske union (AU) om å levere opptil 110 millioner doser i løpet av 2022 og har uttalte planer om å skalere opp produksjonen på det afrikanske kontinentet. 

Moderna har planer om å bygge sitt eget mRNA-anlegg på det afrikanske kontinentet. 

Candice Sehoma. Foto: MSF

I april 2021 lanserte WHO konseptet om «tech transfer hub» , et initiativ for å dele kunnskap og teknologi for å øke verdens vaksineproduksjon. Per i dag har ikke et eneste selskap bidratt med sin teknologi. 

Det har ført til at huben nå i stedet vil prøve å utvikle sine egne vaksinekandidater fra bunnen av. 

– Ved å velge å ignorere globale folkehelseinitiativer og gå sine egne veier, har Moderna gjort det klart at de er mye mer interessert i groteske overskudd enn å bidra til den globale vaksineringen for å redde liv, sier Candice Sehoma, i Leger Uten Grensers Access-kampanje i Sør-Afrika.

Minst syv produsenter i afrikanske land ønsker å produsere covid-19-vaksiner, basert på mRNA-teknologi.

LES OGSÅ: Fakta om smittesituasjonen i verden (4. november)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT