Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

300.000 afghanere har flyktet til Iran etter Talibans maktovertagelse

Mellom 4.000 og 5.000 afghanere flykter over grensen til Iran hver eneste dag. De humanitære behovene øker tilsvarende.

– Tusenvis av utslitte barn, kvinner og menn krysser grensen fra Afghanistan til Iran hver dag på leting etter trygghet. Iran kan ikke forventes å huse så mange afghanere uten mer støtte fra det internasjonale samfunnet. Støtten både til Afghanistan og til naboland som Iran må umiddelbart trappes opp før den dødelige vinterkulden setter inn, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, som besøker Iran denne uken.

Mellom 4.000 og 5.000 afghanere flykter til Iran hver dag via uformelle grenseoverganger, ifølge lokale rapporter.

Mens et fåtall har returnert til Afghanistan, fortsetter antallet som ankommer Iran å stige. Det er forventet at denne trenden vil fortsette utover vinteren når temperaturene i store deler av Afghanistan faller til godt under frysepunktet. I tillegg er landets økonomi i fritt fall og den humanitære krisen voksende.

– Vi har hørt hjerteskjærende historier fra familier som nylig har ankommet Iran. En flyktning fortalte at deres få gjenværende eiendeler ble tatt og huset deres brent fordi de var sjiamuslimer. De ble fortalt at døtrene deres skulle giftes bort til krigere så snart de fyller ti år. De måtte flykte flere ganger i Afghanistan før de nådde Iran, sier Egeland.

FN og FNs samarbeidspartnere har bedt om 300 millioner dollar for å bistå over en halv million mennesker som er ventet å flykte fra Afghanistan til nabolandene innen utgangen av året. Appellen er hittil bare 32 prosent finansiert.

Fakta: Flyktninger fra Afghanistan

  • Det anslås at minst 300.000 afghanere har kommet inn i Iran siden Taliban tok over makten i Afghanistan. Det kan forventes at hundretusener vil fortsette å ankomme utover vinteren
  • Rundt 3,6 millioner afghanere er bosatt i Iran selv om bare 780.000 er anerkjent som flyktninger.
  • Iran ville vært det nest største vertslandet for flyktninger i verden etter Tyrkia dersom alle afghanere ble anerkjent som flyktninger.
  • Iran har blitt hardt rammet av Covid-19. Nærmere 6 millioner mennesker har blitt smittet, mens antallet rapporterte dødsfall er over 126.000. Iran har vaksinert afghanske flyktninger, inkludert de papirløse.
  • Afghanske barn i Iran uavhengig av foreldrenes juridiske status kan melde seg på offentlige skoler sammen med iranske barn. Dette er et eksempel på en av de mest inkluderende flyktningpolitikkene globalt.
  • UNHCR har bedt om stans i tvangsreturer av afghanske statsborgere, inkludert asylsøkere som har fått avslag på sine krav. Flyktninghjelpen støtter denne oppfordringen.
  • Over halvparten av den afghanske befolkningen har behov for humanitær bistand, ifølge FN.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT