Skistjerner med ytringsfrihets-kampanje før Beijing-OL

- Jeg synes det er viktig at idretten tar sin del av ansvaret når det handler om ytringsfrihet, sier skiløper Johannes Klæbo.

— Mange av oss idrettsprofiler får svært mye oppmerksomhet gjennom både redaksjonelle og sosiale medier. Vi kan bidra til å få fokus på viktige områder, slike som ytringsfrihet og menneskerettigheter generelt, sier Johannes Klæbo.

Han understreker at det ikke må skje i form av tvang:

— Det må komme fra hjertet – samt være noe som man brenner for. Det gjør jeg, sier langrennsstjernen.

Flere vintergrener går sammen

Hanne Eilertsen skal representere Norge under Beijing-OL med snøbrett:

— Hvis vi over tid kommuniserer hvor viktig og grunnleggende ytringsfrihet er, uansett hvor du bor i verden, håper jeg vi kan bidra til endring og en positiv utvikling, sier Eilertsen.

Mange vinteridrettsorganisasjoner deltar med markering for ytringsfrihet. Skjermbilde: Norges skiforbund på Instagram

Jesper Saltvik Pedersen er norsk alpinutøver:

— Store idrettsmesterskap er alltid et høydepunkt for en toppidrettsutøver. Samtidig er det viktig for meg å benytte muligheten til å sette fokus på menneskerettigheter, som tross alt, er mye viktigere enn det vi skal utrette i skiløypene.

Idretten med kampanje for menneskerettigheter

Denne markeringen skjer i et år hvor også norske fotballstjerner har gjort stadige markeringer for å belyse situasjonen for migrantarbeidere før fotball-VM i Qatar neste år.

— Dette gjør meg stolt, og er et viktig budskap inn mot OL i Kina, sier generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs.

— Norske idrettsutøvere har nå en lederrolle internasjonalt med sine progressive standpunkter for menneskerettighetene. Jeg synes nordmenn kan være stolte av det motet som idretten nå fremviser, sier Egenæs.