Skistjerner med ytringsfrihets-kampanje før Beijing-OL

- Jeg synes det er viktig at idretten tar sin del av ansvaret når det handler om ytringsfrihet, sier skiløper Johannes Klæbo.

— Mange av oss idrettsprofiler får svært mye oppmerksomhet gjennom både redaksjonelle og sosiale medier. Vi kan bidra til å få fokus på viktige områder, slike som ytringsfrihet og menneskerettigheter generelt, sier Johannes Klæbo.

Han understreker at det ikke må skje i form av tvang:

— Det må komme fra hjertet – samt være noe som man brenner for. Det gjør jeg, sier langrennsstjernen.

Flere vintergrener går sammen

Hanne Eilertsen skal representere Norge under Beijing-OL med snøbrett:

— Hvis vi over tid kommuniserer hvor viktig og grunnleggende ytringsfrihet er, uansett hvor du bor i verden, håper jeg vi kan bidra til endring og en positiv utvikling, sier Eilertsen.

Mange vinteridrettsorganisasjoner deltar med markering for ytringsfrihet. Skjermbilde: Norges skiforbund på Instagram

Jesper Saltvik Pedersen er norsk alpinutøver:

— Store idrettsmesterskap er alltid et høydepunkt for en toppidrettsutøver. Samtidig er det viktig for meg å benytte muligheten til å sette fokus på menneskerettigheter, som tross alt, er mye viktigere enn det vi skal utrette i skiløypene.

Idretten med kampanje for menneskerettigheter

Denne markeringen skjer i et år hvor også norske fotballstjerner har gjort stadige markeringer for å belyse situasjonen for migrantarbeidere før fotball-VM i Qatar neste år.

- Annonse -Gratis bok til nye abonnenter

— Dette gjør meg stolt, og er et viktig budskap inn mot OL i Kina, sier generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs.

— Norske idrettsutøvere har nå en lederrolle internasjonalt med sine progressive standpunkter for menneskerettighetene. Jeg synes nordmenn kan være stolte av det motet som idretten nå fremviser, sier Egenæs.

Annonse
Den eneste publikasjonen som leverer global journalistikk på norsk. Støtt Transit magasin med et abonnement og sikre deg samtidig tilgang til alt innhold.