Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Redd Barna: — 13 millioner barn i fare for å svinne hen

Norge inngår avtale med Verdens matvareprogram (WFP) for å sikre skolemat i Etiopia, Malawi og Niger.

Tirsdag og onsdag denne uken ble Nutrition for Growth-toppmøtet (N4G) avholdt i Japan. Bakteppet for konferansen er en økning i antall mennesker verden over som står i akutt fare for hungersnød; 41 millioner mennesker i 43 land, mot 27 millioner for to år siden

— Koronapandemien har hatt svært negative konsekvenser for matsikkerhet og ernæring, og det anslås at dette alene vil føre til 283.000 flere barnedødsfall neste år. På toppen av det vet vi at både klimaendringer og langvarige konflikter forringer matsikkerheten i mange land. Nå er det viktig at Norge stiller opp for verdens barn, sier Henrik Mathias Hvaal, ernæringspolitisk rådgiver i Redd Barna.

Henrik Hvaal, ernæringspolitisk rådgiver i Redd Barna.

Underernæring er en risikofaktor i nesten halvparten av alle dødsfall blant barn under 5 år. Studier viser at barn som opplever underernæring har 9 ganger så høy sjanse for å dø av vanlige infeksjoner som diaré og lungebetennelse.

— Den akutte underernæringen der barn blir wasted, bokstavelig talt svinner hen, er grotesk, og det er mulig å gjøre noe med den. I tillegg har underernæring over tid alvorlige konsekvenser for barns utvikling og muligheter senere i livet, sier Hvaal.

— Uten umiddelbar handling vil over 13 millioner flere barn svinne hen neste år. Det er svært alvorlig og får enorme konsekvenser både for det enkelte barn og på samfunnsnivå.

Skolemat i Etiopia, Malawi og Niger

Under N4G-toppmøtet ble skolemat nevnt av flere som et viktig bidrag i kampen mot dårlig ernæring og sult. 

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim undertegnet ifm. konferansen en avtale om å bidra med 50 millioner kroner til skolematprogrammer i tre land, Etiopia, Malawi og Niger, og til å styrke WFPs samarbeid med Den afrikanske union (AU). 

– Noe så enkelt som et måltid på skolen har utallige ringvirkninger både for barns utvikling og for lokalsamfunn. Vi ser at flere går på skolen når de får mat. Jeg er veldig glad for å undertegne avtalen med Verdens matvareprogram i dag, sier Anne Beathe Tvinnereim.

– Med nedstengingen av skoler forsvant ikke bare tilgangen til læring. For millioner av barn verden over er skolematen rett og slett livsviktig, sier Tvinnereim i en pressemelding.

WFP-direktør David Beasley og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim møttes torsdag 9. desember. Foto: Utenriksdepartementet

Norge har sluttet seg til «Tokyo Compact for Global Nutrition for Growth» og vil følge opp med å arbeide for å øke Norges støtte til utvikling av politikk og finansiering til ernæring. Skolematprogrammet med WFP inngår som en del av dette.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT