Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Norsk landbruks-teknologi til Øst-Afrika

"Løvelys" og satelittbasert sporing av husdyr er blant produktene som norske selskaper eksporterer til Øst-Afrika.

I oktober 2021 signerte Innovasjon Norge en avtale med Kenyas landbruksdepartement – Ministry of Agriculture, Livestock, Fisheries and Cooperatives – om å styrke samarbeidet for å gjøre kjent og ta i bruk norske løsninger.

– Det er utrolig spennende å se hvordan norske løsninger matcher behovet i markedet her i Øst-Afrika, sier Eli Bleie Munkelien som leder Innovasjon Norges Øst-Afrika kontor, i en pressemelding.

Eli Bleie Munkelien, leder for Innovasjon Norges Øst-Afrika kontor

– Vi opplever økende interesse for det afrikanske markedet fra norske selskaper, spesielt innen jordbruk og verdikjeden rundt landbruk som inkluderer vann og fornybar energi. Det er viktig å ikke tenke på Øst-Afrika som lavteknologiske markeder, sier Munkelien. – Kenya hadde løsning ala vår Vipps lenge før Norge, sier hun i meldingen.

Landbruk er den desidert mest betydningsfulle sektoren for Øst-Afrika, og representerer den største eksportnæringen for både Kenya og Uganda, og en av de største for Tanzania også.

I Kenya utgjør landbruk 35 prosent av BNP, tilsvarende tall for Norge er 1,85 prosent. Matsikkerhet er høyt på agendaen og er en særdeles kritisk faktor siden mellom 50 og 70 prosent av befolkningen i regionen avhenger av inntekter fra landbruk.

Norsk «agritek»

– Vi har i de senere årene sett en gledelig vekst i agritek-selskaper i Norge, sier Marit Valseth, som er leder for agritek i Innovasjon Norge.

Innovasjon Norge har til sammen gitt 67 millioner kroner i tilskudd til 33 ulike selskaper de siste tre årene. Dette har igjen utløst investeringer på en halv milliard kroner i privat kapital.

I et femårs perspektiv vil Afrika kunne bli et nøkkelmarked for norsk agritek, melder det norske Landsbruksdepartementet i en pressemelding.

Flere norske selskaper med potensiale innenfor landbrukssektoren er allerede aktive på det afrikanske kontinentet, som Findmy, Yara, Farmforce og Bright Products.

– Jeg ser med stor interesse på utviklingen av norske agritek-løsninger. Ikke bare bidrar selskapene til å utvikle teknologi for et fremtidsrettet, bærekraftig og klimavennlig landbruk nasjonalt. Gjennom eksport kan norsk agritek skape arbeidsplasser og bidra til utvikling av landbruket globalt, og fremgang med bærekraftsmål 2 om å utrydde sult, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Norske selskaper i Øst-Afrika

Noen av selskapene som er aktive i regionen er

  • Findmy, som driver med med satellittbaserte sporing av husdyr. Selskapet har bl.a. i samarbeid med en stor kenyansk gårdbruker med en besetning på 6000-7000 storfe startet en pilot for å etablere en mer systematisk og bærekraftig utnyttelse beiteområdene.
  • Gjødselprodusenten Yara har gjennom en årrekke hatt en betydelig virksomhet på det det afrikanske kontinentet. Selskapet har nylig engasjert seg gjennom Action Africa, et initiativ de har satt i gang sør for Sahara da pandemien rammet kontinentet i 2020.
  • Farmforce har etablert en global, skybasert, mobil plattform for små og mellomstore bønder som sikrer at produksjonen er gjennomsiktig, sporbar og i samsvar med mat- og sikkerhets- og bærekraftstandarder. Applikasjonen til Farmforce brukes siden oppstarten i 2017 i mer enn 30 land i all hovedsak og er tatt i bruk av mer enn 700.000 bønder i Asia, Sør-Amerika og Afrika, hvorav mange hører hjemme i Kenya.
  • Bright Products er kjent for multifunksjonelle solcellebaserte lamper og har i løpet av kort tid etablert seg som en solid leverandør til det humanitære markedet; En solcellebasert lampe med en intensitet og frekvens av lysblink som holder rovdyr som løver borte fra gjetere og buskapen deres. Spesifikasjonene til det som går under navnet «løvelys» er nå under uttesting hos to kvegfarmer i reservat i Kenya hvor det lever løveflokker.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT