Christian Nellemann, direktør for Rhipto. Foto: Stortinget
- Annonse -

Det er Filter Nyheter som i ettermiddag melder at Christian Nellemann er pågrepet av Økokrim.

Da Nellemann klokka 9 onsdag morgen ankom Klima- og miljødepartementet i Kongens gate i Oslo for et møte, ventet etterforskere fra Økokrim på ham, melder Filter Nyheter:

– Jeg kan bekrefte at direktøren i Rhipto er pågrepet og at vi i dag tidlig, etter en rettslig beslutning, gikk til aksjon mot en bolig og andre adresser som kan knyttes til foreningen. Vi ønsker nå å få siktedes forklaring, sier statsadvokat Henrik Horn i Økokrim til Filter Nyheter.

Nellemann er nå pågrepet, siktet for grovt bedrageri av bistandspenger gjennom fem år i den norske foreningen Rhipto Rapid Response – Norwegian Center For Global Analyses.

Økokrim mener nå at alle utbetalinger til analyseforetaket i en femårsperiode har vært basert på uriktig rapportering fra Nellemann til Utenriksdepartementet (UD) og Klima- og miljødepartementet (KLD).

>> LES HELE SAKEN HOS FILTER NYHETER

- Annonse -

Omstridt rapport ga internasjonal oppmerksomhet

RHIPTO – Norwegian Center for Global Analyses – fikk høsten 2021 internasjonal oppmerksomhet etter at en rapport om at Taliban opererer med svartelister og hadde en pågående dør-til-dør-aksjon for å henrette enkeltpersoner og deres familiemedlemmer.

Rapporten fra RHIPTO har tittelen «Taliban intensiverer jakten på enkeltpersoner eller familiemedlemmer og samarbeider med NATO eller amerikanske styrker i Kabul, Jalalabad og andre større byer, Afghanistan», og er datostemplet 18. august 2021. Taliban gikk inn i Kabul 15. august.

Rapporten ble omtalt i N.Y Times, britiske The Independent, BBC og internasjonale pressebyråer som AFP, og ga Nellemann og RHIPTO umiddelbart et internasjonalt navn. Transit magasin fikk også tilsendt rapporten, som er merket som «Konfidensiell». Vi mottok den fra Nellemann selv.

Skjermdump: Dagbladet omtaler RHIPTO-rapporten

Hvorfor rapporten er produsert står beskrevet i innledningen – «FORMÅL: Levere SITREP om Taliban -handlinger som truer tidligere regjeringsmedlemmer og deres familier i større byer, inkludert Kabul». Formålet er definert opp av RHIPTO selv:

Hvem har definert formålet? 

— Det er oss selv. Når vi får inn meldinger fra våre kilder så setter vi opp dette, og vi sender dette videre til vårt nettverk. Vi lager informasjon for FN. Vår oppgave er at når vi får inn info, så sender vi beskjed om dette til våre distribusjonslister, sa Christian Nellemann på telefon til Transit magasin når vi snakket med ham i august.

Hvem sender dere dette til? 

— Jeg kan ikke gi deg en distribusjonsliste, dette er konfidensiell informasjon. Men den er sendt til noen i FN.

Nellemann fortalte i august 2021 til Transit magasin at de ikke laget rapporten på oppdrag fra noen, men at de mottar økonomiske midler fra «flere europeiske land» for å produsere denne typen rapporter når de mottar informasjon fra sitt internasjonale nettverk. Rapportene produserer de fortløpende på eget initiativ, ifølge Nellemann, som også sier at de har avtaler med INTERPOL og UNODC.

Ukjent antall ansatte

Ifølge egne nettsider har RHIPTO ansatte i både Oslo, London og Paris. Etter hva Transit kjenner til ble RHIPTO ble etablert i 2015 i Fabrikken på Lillehammer, en startup-hub som holder til i lokalene til tidligere Steen og Strøm møbelfabrikk. Ifølge nettsidene til RHIPTO har de kontor i Oslo, men oppgir ingen adresse. Ifølge Brønnøysund holder de fortsatt til på Fabrikken i Lillehammer. 

— Jeg vil ikke si hvor mange ansatte vi har, av hensyn til våre ansattes sikkerhet. Vi har heller ikke lenger en fast adresse, vi sa opp kontoret i forbindelse med pandemien. Vi jobber globalt, sa Nellemann til Transit når vi snakket med ham i høst. 

I Brønnøysundregistrene kan vi lese at «Formålet med RHIPTO Rapid Response – Norwegian Center for Global Analyses er et non-profit senter satt opp for å støtte FN med rask informasjon og analyse om miljø, sikkerhet og utvikling.»

Utenriksdepartementet svarte dette til Transit magasin, den 30. august:

«Utenriksdepartementet støttet RHIPTO Norwegian Center for Global Analyses fra november 2014 til juni 2021», skriver UDs kommunikasjonsavdeling i en e-post til Transit Magasin. «Bakgrunnen for samarbeidet med Rhipto var St.meld. 37 (2014-2015) (Globale sikkerhetsutfordringer i utenrikspolitikken) som påpekte et behov for å identifisere årsaker til globale sikkerhetsutfordringer, særlig trusselfinansiering, i utviklingsland.»

«Senteret produserer analyser om drivkrefter bak konflikt i sårbare stater. Organisasjonen er uavhengig og analysene står for deres egen regning», skriver UD i sin e-post til Transit.

LES OGSÅ:

- Annonse -