Rullebane ryddet på Tonga – fly kan lande igjen

Mannskaper på Tonga er ferdig med å rydde en rullebane som var dekket av aske etter helgens vulkanutbrudd. Det er håp om at fly kan lande torsdag.

FNs krisekoordinator Jonathan Veitch sier rullebanen på den viktigste øya i stillehavslandet var dekket av et lag aske på mellom 5 og 10 centimeter.

– Den er ryddet, men ikke tatt i bruk ennå, sier han. Det er ventet flygninger fra Australia og New Zealand torsdag.

Minst tre mennesker omkom da vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai eksploderte og forårsaket en stor tsunami lørdag, men omfanget av katastrofen er ennå ikke kjent, siden kommunikasjonen med omverdenen i stor grad er ødelagt.

Vulkanutbruddet ble etterfulgt av en tsunami.

Tongas rundt 100.000 innbyggere trenger blant annet rent drikkevann, fordi drikkevannskildene er blitt forurenset av vulkansk støv og saltvann. Det er økende fare for vannbårne sykdommer som kolera og diaré, advarer Katie Greenwod fra stillehavskontoret til Det internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-føderasjonen.

På Australia og New Zealand står transportfly klare med forsyninger til øystaten, og de to landene har også sendt skip. De kommer fram på fredag. Blant utstyret er utstyr til et anlegg som kan avsalte sjøvann og gjøre det drikkbart.

Et skip har tatt seg fram til tre mindre øyer og fant at bare noen få hus hadde stått imot tsunamien.

(©NTB)