Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Equinor møter protester mot boreplaner i Argentina – aktivister går til søksmål

I alt ti organisasjoner, inkludert Greenpeace Argentina og flere andre miljøorganisasjoner, samt en advokatforening og lokale surfeforeninger, står bak søksmålet mot den argentinske staten.

En koalisjon av aktivister går nå rettens vei for å stoppe oljeutvinning i Argentinahavet, hvor Equinor planlegger oljeleting.

Kravet som framsettes er at et vedtak fra 30. desember i fjor som tillater seismikkskyting i tre av Equinors blokker (CAN 100, 108 og 114) erklæres grunnlovsstridig og annulleres av hensyn til klimaet, havet og det biologiske mangfoldet.

Det hevdes at seismikkskyting vil gjøre stor skade på havområdene utenfor Argentina, fordi den påvirker artsmangfoldet. Lokale arter, som hvalarten sørkape, delfiner, spekkhoggere, sjøløver og delfiner, rammes av desorientering, endret atferd, stress, hørselshemming, massive skader og drukningsdød, påpeker Greenpeace i sin melding.

– Har ikke sosial aksept

– Mens Equinors kommunikasjonsavdeling er opptatt med å presentere selskapet som en del av det grønne skiftet, er leteavdelingen i full gang med å planlegge boring i det sårbare dyphavet utenfor Argentina. Equinors flotte ord om klima og natur er det stikk motsatte av hva de faktisk gjør. Den norske oljetåka kjenner ingen grenser, hverken moralsk eller geografisk, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace i Norge.

Vedtaket fra desember er mangelfullt, hevder organisasjonene. De påstår at det ikke tar hensyn til mulige negative konsekvenser for naturverdiene i området eller den store motstanden mot planene fra lokalbefolkningen.

NRK har snakket med Luisina Vueso i Greenpeace Argentina, som sier at det ikke kommer til å bli enkelt for Equinor i Argentina.

– Den norske regjeringen skal vite at disse prosjektene ikke har sosial aksept her, sier Vueso.

Droppet planer i Australia

Det er ikke første gang at Equinor møter lokal motstand på sine oljeprosjekter. I Australbukta utenfor Australia valgte Equinor i februar 2020 å innstille sine planer om leteboring. Da hadde miljøorganisasjoner og lokalbefolkning i lang tid protestert på planene. Equinor selv sa at årsaken til helomvendingen var at prosjektet ikke var kommersielt konkurransedyktig sammenlignet med andre letemuligheter.

I Argentina krever organisasjonene bak søksmålet at den argentinske staten skal handle i tråd med Parisavtalen og andre internasjonale traktater den har forpliktet seg til å følge.

Vil ikke kommentere

– Vi kommer med dette klimakravet fordi det er grunnleggende for nåværende og framtidige generasjoners velferd. Å åpne et nytt oljefelt i Argentinahavet er brudd på nasjonal og internasjonal lovgivning og strider imot klimaforpliktelser. Fortsatte investeringer i fossile brensler forverrer klimakrisen vi allerede opplever og utgjør et alvorlig brudd på innbyggernes rett til et sunt miljø, heter det i en uttalelse fra organisasjonene.

– Vi forventer at næringsminister Jan Christian Vestre gir beskjed til Equinor om at planene om oljeleting i Argentina og lignende utenlandsprosjekter er helt uakseptable, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace i Norge.

Til NRK sier næringsminister Vestre at han ikke vil kommentere Equinors virksomhet i Argentina spesielt.

– Selskaper med statlig eierandel bør være ledende på bærekraftig utvikling. Dette gjelder også for Equinor og deres virksomhet i Argentina og ellers.

Mener den norske staten er passiv eier

Greenpeace mener den norske staten må bruke sin makt som majoritetseier.

– Vi forventer at næringsminister Jan Christian Vestre gir beskjed til Equinor om at planene om oljeleting i Argentina og lignende utenlandsprosjekter er helt uakseptable, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace i Norge.

– Statens passivitet har muliggjort Equinors milliardsløseri i USA, og skandaleprosjekter som tjæresand i Canada og planer om oljeutvinning i Australbukta. Det kan ikke være sånn at et statseid selskap skal få begå feil etter feil, og først snu kurs etter press fra miljøbevegelsen eller avsløringer av journalister. Poenget med å være majoritetseier er å bruke makten det innebærer, sier Pleym.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT