Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Tre fly til Tonga med nødhjelp fra Australia

Tre australske fly med mat, vann, medisinsk utstyr og kommunikasjonsutstyr landet lørdag på flyplassen på Tonga etter det voldsomme vulkanutbruddet sist helg.

Det første flyet med hjelp kom til øya først torsdag etter at lokalbefolkningen hadde feid bort et tjukt askelag fra rullebanen for hånd.

Siden er det kommet fly også fra New Zealand og Japan, og amerikanske og britiske skip er på vei, mens et australsk marinefartøy kommer med helikoptre og et feltsykehus.

Tongas myndigheter sier at drikkevann er høyest prioritert, ettersom aske og saltvann har forurenset landets vannkilder.

I en oppdatering fra myndighetene heter det at 84 prosent av landets 105.000 innbyggere er direkte berørt av utbruddet og den påfølgende tsunamien.

62 mennesker er evakuert fra den lille øya Mango etter å ha mistet alt de eide, og et feltsykehus er satt opp på øya Nomuka etter at det lokale helsesenteret ble skylt bort av tsunamien.

Holde korona ute

For å holde koronaviruset ute av det hittil covid-frie landet må all overføring av nødhjelp skje uten fysisk kontakt.

All nødhjelp blir losset fra flyene av mannskapet og satt på rullebanen, og deretter plassert i tre dagers karantene av de lokale myndighetene. Skip skal losses med kran uten at mannskapet får gå i land.

Et fly med nødhjelp fra Australia måtte denne uka snu i lufta da en person om bord testet positivt, og hjelpearbeidere som kommer, må muligens i tre ukers karantene.

Utbrudd og tsunami

Det var forrige lørdag at vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai hadde et voldsomt utbrudd som kunne høres helt til Alaska og forårsaket en tsunami som rullet over hele Stillehavet.

På Tonga raserte minst seks meter høye bølger alle bygninger i minst to landsbyer på noen av småøyene, og bølger knuste båter i en marina på New Zealand og forårsaket et oljeutslipp i Peru.

Hele landet ble dekket av et tjukt askelag, som blant annet har gjort stor skade på landbruket og fiskeriene. En talsperson for FNs nødhjelpskontor OCHA, Jens Laerke, sier at askelaget er ti centimeter dypt.

Tongas kontakt med omverden ble kraftig begrenset da den undersjøiske kommunikasjonskabelen som knytter landet til resten av verden, ble ødelagt. Den ventes å være ute av drift i minst en måned.

Matmangel

FN mener at Tonga trolig vil oppleve omfattende matmangel som følge av vulkanutbruddet og tsunamien, og at behovet for matvarehjelp blir langvarig.

– Selv før vulkanutbruddet opplevde 20 prosent av familiene på Tonga matusikkerhet, sier en talsmann for Verdens matvareprogram (WFP), Tomson Phiri.

De fleste familiene som drev med kveg, mistet alle dyrene sine i tsunamien, og årets avlinger er gått tapt.

Vil bygge opp igjen

Stolte innbyggere på Tonga er imidlertid fast bestemt på å bli i hjemlandet og bygge det opp igjen.

En overlevende fra øya Atata, der alt ble lagt i grus av tsunamien, sier at han vil tilbake fordi foreldrene er begravet der, han er født der, og hans liv er der.

– Han håper at myndighetene eller noen andre hjelper til med å gjenoppbygge hans lille øy så han kan reise tilbake, sier journalist Marian Kupu.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT