Statsminister Jonas Gahr Støre under dagens lansering av det nye finansieringsinitiativet for ACT-A/COVAX. 16 milliarder dollar skal samles inn innen juni. Foto: Skjermdump fra dagens digitale lansering
- Annonse -
FIVH søker fundraisere
- Annonse -

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var med på onsdagens digitale lansering sammen med Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa, generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO og FNs generalsekretær António Guterres.

– Vi har alle interesse av å få pandemien under kontroll. Ingen er trygge før alle er trygge. Felles investeringer i ACT-A er i vår alles interesse. Det er det politisk riktige å gjøre. Det er god økonomisk politikk. Å investere i ACT-A er en investering i global helsesikkerhet til felles beste, sier Støre.

ACT-A står for Access to covid-19 Tools Accelerator og er det eneste globale partnerskapet som fremmer utvikling, produksjon og likeverdig tilgang til vaksiner, medisiner og testutstyr for å håndtere koronapandemien. Støre og Ramaphosa er medledere for fasiliteringsrådet i ACT-A.

Oppfordringen om dugnad går til ledere for 55 høy- og mellominntektsland om å komme med nye bidrag til ACT-A. Samlet er det behov for 16,8 milliarder dollar, ifølge regjeringen. Norge bidro med 2 milliarder kroner i desember 2021.

Kirkens Nødhjelp støtter oppfordringen.

- Annonse -

– Om alle rike land tar sin rettferdige andel, er det høyst realistisk å få til dette globale krafttaket. Det er småpenger i det store bildet av hva denne pandemien koster oss, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

- Annonse -Frontrunner.site

Han retter spesielt pekefingeren mot Finland og Danmark, som ifølge Kirkens Nødhjelp kun ga 19 prosent og 14 prosent av det som ville vært deres rettferdige del av regningen.

– Danmark og Finland er land som burde bidra mer i den globale helsekrisen, sier Høybråten.

(©NTB)

- Annonse -
- Annonse -