Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her får du nyhetssaker om Asia som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp Asia-oppdatering fra den siste uka.

Myanmars hær søkte hjelp fra Interpol for å bekjempe «terrorisme»

Propagandaplakat fra den Myanmarske hæren, Tatmadaw. Bilde fra 2008. Kilde: Wikimedia Commons

Den internasjonale politiorganisasjonen Interpol uttalte at det ikke vil gi hjelp til land i situasjoner som involverer innenrikspolitikk etter at den Myanmarske hæren hadde søkt støtte fra dem om å bekjempe ”terrorisme”. Den Myanmarske hærens utenriksdepartement sa tirsdag at det har oppfordret ulike internasjonale sikkerhetsorganisasjoner til å samarbeide med Myanmar for å bekjempe hærens motstandere, deriblant National Unity Government (NUG), landets de facto skyggeregjering. En talsperson for Interpol uttalte at organisasjonen ikke kommenterer spesifikke saker eller aktiviteter i et medlemsland, bortsett fra under eksepsjonelle omstendigheter. Talspersonen la også til at Interpol ikke vil gi bistand til forespørsler som kan trekke organisasjonen inn i saker som involverer innenrikspolitikk, for eksempel i sammenheng med et statskupp eller kritikk av en regjering.

Myanmar-hærens utnevnte utenriksminister Wunna Maung Lwin holdt en diplomatisk orienteringssesjon for ambassadører og FN-tjenestemenn tirsdag i Yangon. Under orienteringen anklaget han blant annet NUG og People’s Defence Force (PDF), en som fører en «folkets forsvarskrig» mot militæret, for terrorhandlinger som drap på uskyldige sivile og skade på offentlige bygninger slik som skoler, sykehus og broer. PDF ble erklært som en terrororganisasjon av militærjuntaen i mai i fjor til tross for vid støtte blant folket.

Myanmars hær har selv blitt anklaget for å ha utført massedrap og tortur. Under flere nettbaserte mediekonferanser har NGU den siste måneden presentert vitneberetninger og videoopptak av det den hevder er bevis på at Myanmars militærjunta har begått grusomheter mot sivile. NUG vil bruke bevisene som ble samlet inn til å søke rettslig oppreisning via ulike internasjonale kanaler, inkludert den internasjonale straffedomstolen. Siden kuppet antas mer enn 1500 sivile å ha blitt drept av hæren, basert på data samlet av Assistance Association for Political Prisoners (AAPP).

Flere land åpner opp, Japan strammer inn

Flere land i Sørøst-Asia letter på reiserestriksjonene for koronaviruset i et forsøk på å fremme økonomisk oppgang. Filippinene begynte torsdag å ønske utenlandske besøkende velkommen tilbake, og markerte slutten på et innreiseforbud som hadde vært på plass i nesten to år. Fullvaksinerte reisende fra over 150 land som tester negativt for koronaviruset er ikke lenger pålagt å gå i karantene. I Malaysia foreslo regjeringens rådgivende organ at landet gjenåpnes fullt for internasjonale reisende så tidlig som 1. mars, til tross for økende daglige infeksjoner som har nådd det høyeste nivået på fire måneder. Myndighetene har likevel anbefalt at turister får lov til å besøke uten karantene ved ankomst.

På den andre siden av skalaen har Japan fortsatt å stramme inn grenserestriksjonene til tross for lave smittetall og høy vaksinasjonsrate i landet. Statsminister Fumio Kishida har satt COVID-19-responsen som sin toppprioritet, en konsekvent forpliktelse siden han vant valget i oktober. Japan har implementert en bemerkelsesverdig hard grensepolitikk siden begynnelsen av desember, som i hovedsak har stengt landet for utenlandske statsborgere. Kishida-regjeringens popularitet og overlevelse er tett knyttet til COVID-19-tall – likevel har tidligere skuffelser med regjeringens politikk og dypere sosiale endringer avlet skuffelse og misnøye blant befolkningen når det gjelder pandemi-relatert politikk. I en komparativ undersøkelse fra Pew Research Center i juni 2021, var japanere de som viste sterkest misnøye med koronatiltak – 62 prosent av respondentene mente at det burde vært flere restriksjoner på offentlig aktivitet. 

Indonesisk krokodille reddet av lokalbefolkning

En indonesisk krokodille som har svømt rundt med et motorsykkeldekk fast rundt halsen i seks år, har endelig blitt frigjort av en lokalbeboer på øya Sulawesi. Den omtrent fire meter lange krokodillen har blitt observert med dekket rundt halsen siden 2016, og har skapt sympati blant noen av innbyggerne i byen Palu, som fryktet at dekket til slutt kunne kvele den etter hvert som den vokste i størrelse.

Men krokodillen hadde vist seg å være veldig vanskelig å fange. På et tidspunkt forsøkte en australsk krokodillekjemper å frigjøre krypdyret, men lyktes ikke. Lokalbeboeren Tili satte opp en felle med et tau knyttet til en tømmerstokk og brukte levende høner og ender som agn. Krokodillen klarte å unnslippe fellen ved to anledninger før den til slutt ble fanget etter tre uker, og Tili brukte en sag for å fjerne dekket. Reptilen, som lokalbefolkningen hadde omtalt som «buaya kalung ban» (krokodille med dekkkjede), ble sluppet tilbake i elven mandag kveld.

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Ukas Asiapunkter gjengis i Transit magasin med tillatelse fra Asiapunkt-redaksjonen.


Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.