Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Støre åpnet konferanse om utviklingspolitikk og funksjonsevne. Lanserte samtidig ny strategi

Onsdag denne uka åpnet statsminister Jonas Gahr Støre Global Disability Summit. Der ble også Norges nye strategi for inkludering av personer med nedsatt funksjonsevne lansert, som har fått tittelen ‘Likestilling for alle‘.

– Strategien gir retning for et mer inkluderende utviklingssamarbeid fremover. Den er i tråd med 2030-agendaens prinsipp om at ingen skal utelates, og med FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Norge skal være en pådriver for inkludering i internasjonalt utviklingssamarbeid, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

– Målretting kan være viktig, men det aller viktigste er at vi faktisk tar hensyn til personer med nedsatt funksjonsevne i alle tiltak vi har og i alt vi planlegger, sa utviklingsministeren til Bistandsaktuelt tidligere denne uka.

Over en milliard mennesker har en eller annen form for funksjonsnedsettelse. Det utgjør nærmere 15 prosent av verdens befolkning. I mange land er personer med nedsatt funksjonsevne blant de mest marginaliserte. De er fattigere enn resten av befolkningen og har dårligere tilgang til helsetjenester, utdanning og til arbeidsmarkedet. Pandemien har forsterket disse ulikhetene.

Tvinnereim. Skjermdump fra Twitter

– Vi vil bidra til å endre denne situasjonen gjennom å gjøre mer for å fremme likestilling og bekjempe ulikhet. Endring må komme innenifra, men rettighetsbasert utviklingssamarbeid vil kunne  bidra positivt. Målet med strategien er at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta i samfunnet på lik linje med alle andre, på egne premisser, sier Tvinnereim i en pressemelding.

Verktøy for inkludering

Den nye strategien gir retning for regjeringens arbeid i årene fremover og skal være et verktøy for inkludering av mennesker med funksjonsnedsetting i det internasjonale utviklingssamarbeidet.

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Organisasjonen Plan International mener dette er en viktig ambisjon:

— Jenter med funksjonsnedsettelse lever ofte i uvisse om mange av sine rettigheter, spesielt knyttet til seksuell og reproduktiv helse. Mange opplever derfor grov vold og seksuell utnyttelse. Dette kommer på toppen av en rekke andre former for diskrimineringer som begge kjønn med funksjonsnedsettelser opplever, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.

For å sikre at Norges støtte er etterprøvbar, vil regjeringen jobbe med sporbarhet og bidra til en styrking av datagrunnlaget.

— Det er positivt at strategien påpeker at for å kunne oppfylle målet om inkluderende samfunn må datagrunnlaget som benyttes være inkluderende. Vi synes derfor det er beklagelig at regjeringen har begrenset sin ambisjon til å jobbe for at data og statistikk i utviklingssamarbeidet er nedbrytbar etter kun funksjonsevne og kjønn. Andre kategorier, som det vises til i strategien er også viktige, og særlig alder, sier Partapuoli.

Da hun var 12 år gammel, ble Soungaye diagnostisert med polio. Etter behandling ble Soungayes liv reddet, men hun ble lam i bena. Før hun ble syk elsket jenta å gå på skolen, men funksjonsnedsettelsen hennes gjorde at hun ikke lenger hadde tilgang til klasserommet, så hun ble tvunget til å slutte på skolen. Foto: Plan International

Strategien setter som mål å endre måten Norges og regjeringens utviklingspartnere jobber:

— Vi skal jobbe inkluderende og rettighetsbasert innenfor blant annet global utdanning, helse, arbeidsliv og klimatiltak. For å få det riktig vil vi styrke vårt engasjement og partnerskap med personer med nedsatt funksjonsevne og deres organisasjoner, sier Tvinnereim.

— Organisasjonene for og med personer med nedsatt funksjonsevne og andre sivilsamfunnsorganisasjoner har gitt verdifulle innspill til strategien. Vi ser frem til å fortsette samarbeidet når vi nå skal sette strategien ut i livet, sier utviklingsministeren.

— Benytt sjansen

«Det gleder oss at Norge har overtatt stafettpinnen fra Storbritannia i 2018 som arrangør for toppmøtet i 2022, men Norge har også et ansvar for å gjøre mer», skriver Gagan Chhabra og Morten Eriksen fra Atlas-alliansen i en kronikk i Handikapnytt, 16. februar.

«Konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter må bli et solid fundament i norsk og internasjonalt utviklingsarbeid. Konvensjonen slår fast at det er myndighetenes ansvar å oppfylle rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne på lik linje med alle andre.» skriver Chhabra og Eriksen videre.

«Vi oppfordrer herved regjering, sivilsamfunn og næringsliv i Norge til å gripe sjansen som Global Disability Summit gir til å bli med på, og inngå formelle forpliktelser på, punktene i dette veikartet til realisering av funksjons­hemmedes rettigheter.»

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT