Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Stans pengestrømmen til menneskehandel i Libya

Enorme summer har blitt brukt på å stanse og returnere flyktninger på vei over Middelhavet. Norske myndigheter må umiddelbart undersøke hvordan EUs nødhjelpsfond for Afrika har forvaltet de 260 millioner kroner som vi har bidratt med.

UKAS LEDER

Et EU-prosjekt har de siste fem årene brukt nær 5.000 millioner euro på å håndtere – og stanse – flyktninger og migranter som er på vei over Afrika, retning Europa. Pengene har gått dels til skoler, jobbskapingsprosjekter, klima- og miljøtiltak, vann og sanitær, og bygging av sivilsamfunn på Afrikas horn, Sahel-regionen, og i Nord-Afrika. 

Alt vel og bra, høres det ut som. Noen av prosjektene som har blitt finansiert av EU har resultert i gode grunner til at mennesker har revurdert å flytte på seg for å finne levebrød andre steder. Men i enkelte områder har EU-midlene blitt kanalisert inn i lokal milits for å fysisk stanse flyktninger.

Flyktninger har i lengre tid fortalt om grusomme forhold i interneringssentre i Libya. Disse interneringsleirene er bygget med midler fra EUs nødhjelpsfond, personalet skal ha fått opplæring lønnet av fondet.

Utenfor Libyas kyst opererer en såkalt kystvakt, der båtene er gitt av europeiske land, og opplæring er finansiert av oss her i nord. 

Kystvakten som patruljerer Libyas kyst har de siste fem årene plukket opp 83.000 flyktninger, ofte med makt, slik vi i Transit magasin skrev om i fjor. Flyktningene returneres så til leire på fastlandet. Kystvakten og leirene drives ofte i en gjensidig lønnsomt fellesskap. Ofte er det de samme menneskene som er på båtene som jobber i leirene. 

Tortur, misbruk og krav om løsepenger fra slektninger. Slaveri. Dette er noen av historiene flyktninger forteller etter opphold i interneringssentre i Libya.

Fortsatt sitter over 12.000 mennesker i interneringsleire i Libya, ifølge en fersk FN-rapport. EU har overført 455 millioner euro (ca. 4,4 milliarder kroner) til Libya siden 2015. 

«Mange er blitt torturert, voldtatt, utsatt for forskjellige former for seksuell vold, utpressing, tvangsarbeid og drap», forteller Amnesty i en ny rapport.

EUs omdiskuterte avtale med Libya om migranter og flyktninger vil trolig videreføres, som vi meldte om forrige uke. En arvtaker etter EUTF har fått vedtak om et totalbudsjett på 79,5 milliarder euro, for perioden 2021-2027. Hvor mye av dette som skal benyttes for grensekontroll utført av EUs samarbeidspartnere i Libya er foreløpig ikke kjent.

Det som er sikkert er at Norge må kreve å få vite om norske skattebetaleres penger har gått til menneskehandlere og lovløs kystvakt utenfor Libya. Norge må også stanse all pengeoverføring til EUTF, og ikke bidra til en videreføring av nødhjelpsfondet, før vi vet hvordan pengene benyttes. 

Norge kan ikke bidra til en videre pengestrøm fra Europa som ender hos menneskehandlere i Libya.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT