Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

FN frykter at flere millioner vil flykte fra Ukraina

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) forbereder seg på opptil fire millioner ukrainske flyktninger.

Frykten er at dette scenarioet kan bli virkelighet hvis krigshandlingene i Ukraina fortsetter å eskalere.

Allerede har flere tusen ukrainere krysset grensene til Polen, Moldova, Slovakia og også Russland. En talsmann for UNHCR sa fredag at de står klare til å hjelpe dem som flykter.

Så langt har FN fått meldinger om 25 drepte sivilpersoner og over hundre sårede i Ukraina etter at Russland startet sin invasjon. Det antas at de reelle tallene kan være langt høyere.

Kø av flyktninger

Slovakia sa allerede torsdag kveld at de hadde mange flyktninger på grensen. Ved grenseovergangen Vysne Nemecke dannet det seg en kø med ventetid på opptil åtte timer, sa den slovakiske tolletaten.

Helsemyndighetene i landet har kunngjort at krigsflyktninger er unntatt fra alle koronarelaterte innreiserestriksjoner som gjelder for andre innreisende.

Polen har nylig meldt at de planlegger å bygge krisesentre for flyktninger.

Hastemøte

Ungarn meldte denne uken at de sender ytterligere styrker til grensen til Ukraina for å håndtere den ventede flyktningstrømmen og tilby humanitær hjelp.

Lørdag møtes EUs innenriks- eller innvandringsministre til et hastemøte for å diskutere «konkrete svar» på krisen i Ukraina, ifølge Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin.

Torsdag sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen at EU hadde utarbeidet beredskapsplaner for flyktninger sammen med medlemslandene.

Gratis tog

I Tsjekkia har ukrainere nå muligheten til å reise med gratis tog, melder det statseide jernbaneselskapet Ceske Drahy. Dette for å kunne hjelpe dem som vil reise den andre veien – tilbake til Ukraina.

Ukrainas myndigheter har utstedt en generell mobiliseringsordre og ber sine borgere som kan delta i forsvaret mot Russlands invasjon, om å komme tilbake til landet.

Ifølge tall fra innenriksdepartementet i Praha bodde det nesten 200.000 ukrainere i Tsjekkia ved forrige opptelling.

Trussel mot barns liv

FNs barnefond Unicef styrker sitt nærvær i Moldova, Romania og Polen, i tillegg til Ungarn og Slovenia. Tilfluktssteder for kvinner og barn settes opp langs fluktrutene, melder de.

– Militæroperasjonen i Ukraina utgjør en umiddelbar trussel mot livene og velværet til landets 7,5 millioner barn, skriver Unicef i en pressemelding.

De oppfordrer alle parter til å beskytte barna som blir rammet til enhver tid, og sørge for at humanitære aktører raskt og trygt kan nå fram til barn i nød, uansett hvor de er.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT