Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

En forsvarspolitisk tredje vei i Europa

UKAS LEDER: Etter Russlands overfall på Ukraina revurderes Norges globale allianser. Forsvarsallianser i Europa må bygges på reelle alternativer.

6. mars vedtok årsmøtet i Oslo SV et ønske om at moderpartiet skal revurdere sin forsvars- og sikkerhetspolitiske linje. Dagen før publiserte 45 SV-medlemmer en kronikk i VG hvor de ber partiet revurdere sitt standpunkt mot Nato.

Sosialistisk venstreparti (SV) er bygget på Nato-motstand. Motstanden mot norsk Nato-medlemskap var en hovedgrunn da SVs forløper Sosialistisk folkeparti (SF) ble dannet i 1961, etter at en fløy gikk ut av Arbeiderpartiet. SF tok avstand både fra Sovjet-tro kommunister og USA-tro sosialdemokrater, og ønsket å gå den tredje vei, uavhengig av øst-vest-blokkene. 

Partiet SV har i nyere tid også tidligere hatt strid om Norges Nato-medlemskap: Partiet stod i en stor intern konflikt i 1999 da partiledelsen og stortingsgruppen støttet Natos krig mot Jugoslavia.

Samme dag som Oslo SV denne uka gjorde sitt vedtak, publiserte Martin Sandbu en kommentar i Aftenposten som mange SVere og andre på norsk venstreside bør ta inn over seg: «Nato-spørsmålet er et sidespor. Det Putin har gjort alt for å stoppe er Ukrainas orientering mot EU».

Realpolitikk og surrealisme

«SVs alternativ til Nato i dagens program er et nordisk forsvarssamarbeid», sier Kirsti Bergstø, som holder på partiets Nei til Nato-linje. Flertallet i SVs stortingsgruppe, åtte av 13 representanter, er imot norsk Nato-medlemskap, ifølge en undersøkelse VG har gjennomført.

De siste ukene har vist at forsvarspolitikk må bygges på realpolitikk. Bergstø sin idyllisering av Norden som en forsvarspolitisk enhet er nettopp bare det, og har opplagt liten appell i krisesituasjon; Det er ingen som har ropt etter Nordisk råd de siste ukene. Et nordisk forsvarssamarbeid virker nå i krisetid like usannsynlig og like lite etterlyst som i fredstid.

Hva Rødt mener vites ikke, bortsett fra verneplikt og økt satsing på nasjonalt forsvar. Partiet Rødt er mot Nato-medlemskap og mot alt som bærer EU-flagget. Da gjenstår få allianse-alternativer. Men som noen sa i en kommentar på Facebook: «Bjørnar Moxnes mener surrealisme er det beste forsvar». 

Den tredje vei

En vei som SVere historisk sett da gjerne går er den tredje vei, utenom blokkene; Og det er i dette tilfellet et europeisk samarbeid. Det eneste realpolitiske alternativet til NATO er nettopp EU-sporet.

Alle EU-land bortsett fra Danmark er deltar i EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk (CSDP). Danmark vurderer å gå bort fra sitt unntak fra EUs forsvarssamarbeid, noe som skal avgjøres gjennom en folkeavstemning 1. juni 2022.

Norge kan nå også melde seg på, sammen med Danmarks mulige inntreden.

SV kan gå for en ny forsvars- og sikkerhetspolitisk linje med EU. Med et forsvarssamarbeid utelukkende med europeiske land, kan partiet allikevel holde sin NATO-sti ren. Et forsvarssamarbeid med EU behøver ikke bety EU-medlemskap, selv om medlemskap vil dekke inn det demokratiske underskuddet i å stå utenfor.

Et forsvarssamarbeid med EU kan da være det spiselige alternativet for et parti som er bygget på Nato-motstand. Dersom SV går for en EU-tilnærming innafor forsvarssamarbeid så vil det være en politisk bombe. Samtidig – dette er det eneste reelle alternativ til Nato-medlemskapet.

Amerikansk kaos, og mulighetene for Donald Trump-kandidatur i 2024, er i seg selv et argument for at Norge uansett ikke bør lene seg for tungt på Nato-medlemskapet.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT