Fredssamtaler uten opposisjon i Den sentralafrikanske republikk

President Faustin Archange Touadera har åpnet fredssamtaler i Den sentralafrikanske republikk, men opprørere er ikke invitert og opposisjonen boikotter.

Samtalene ble kunngjort i forrige uke og skal ifølge Touadera pågå i én uke. Flere hundre mennesker var til stede da presidenten ankom nasjonalforsamlingen mandag, omgitt av to maskerte russiske livvakter, for å åpne samtalene.

– Ingen tema skal være tabu, lovet Touadera.

Den sentralafrikanske republikk er et av verdens fattigste land og har vært herjet av væpnet konflikt siden 2013, da den daværende regjeringen ble styrtet av Seleka-opprørere. Det utløste en voldelig konflikt med kristen anti-balaka-milits.

Den tidligere kolonimakten Frankrike rykket inn med 2.000 soldater, og Den afrikanske union (AU) sendte en fredsstyrke på 6.000 soldater.

FN overtok ansvaret for fredsstyrken året etter, men i 2017 blusset kampene opp igjen. Tusenvis av mennesker er drept i konflikten og hundretusener er drevet på flukt.

I februar 2019 inngikk regjeringen en fredsavtale med 14 opprørsgrupper, men volden har fortsatt. Tidligere president François Bozize står i dag i spissen for en koalisjon av kristne militsgrupper som nå kontrollerer rundt to tredeler av landet.

Tidligere i år forsøkte opprørerne å innta hovedstaden og styrte Touadera, men ble drevet tilbake av FN-styrker.

(©NTB)