Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Lise Klaveness tildeles Fritt Ords Honnør. Prispengene går til NOAS

Fotballpresident Lise Klaveness tildeles Fritt Ords Honnør for sin tale om menneskerettighetsbrudd og diskriminering på Fifa-kongressen i Qatar torsdag 31. mars. Hele summen på 100.000 kroner gir hun til Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

31. mars holdt Norges fotballpresident en tale for Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, som har fått internasjonal oppmerksomhet. NFF er sterkt kritisk til at Fifa har gitt fotball-VM til et land som anklages for brudd på grunnleggende menneskerettigheter, blant annet gjennom forbud mot homofili og uakseptabel behandling av gjestearbeidere. Klaveness har kalt tildelingsprosessen «råtten».

– Vi kan ikke ignorere ropene om endring. Fifa må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling og demokrati – fotballens kjerneverdier – var ikke i startoppstillingen før mange år senere, sa hun i løpet av innlegget på snaut seks minutter.

«Klaveness’ tale var forankret i hennes egen personlige fotballhistorie og var sterkt verdiorientert mht. likestilling, åpenhet og trygge forhold for skeive og andre minoriteter. Samtidig kritiserte hun hvordan Qatar ble tildelt Fotball-VM i strid med idrettens egne verdier; FIFAs sene og utydelige reaksjon på Russlands krig mot Ukraina; og den internasjonale toppfotballens svake vilje til å motarbeide menneskerettighetsbrudd, korrupsjon og diskriminering.»

Dette skriver Fritt Ord i sin begrunnelse for hvorfor de nå ønsker å gi Lise Klaveness Honnør-prisen.

— Lise Klaveness offentlige innsats under den internasjonale fotballkongressen, og spesielt hennes sterke og kraftfulle tale, er en forbilledlig og effektiv bruk av ytringsfriheten for å bekjempe maktmisbruk, undertrykking og korrupsjon, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder, Grete Brochmann.

Fotball-VM i Qatar til høsten har i flere år vært et svært kontroversielt idrettsarrangement.

— Jeg har i de siste dagene fått oppleve hvor sterkt presset for ikke å bruke stemmen sin offentlig kan være i sensitive saker, i sensitiv kontekst. Dette endret likevel ikke vårt syn på at dette måtte vi gjøre. Jeg har respekt for at FIFA lot oss komme til orde med et kritisk innlegg, sier Klaveness i en kommentar til tildelingen.

SE HELE TALEN:

Norges Fotballforbund (NFF) vedtok på det ekstraordinære forbundstinget i juni i fjor å delta – ikke boikotte. Samtidig fikk et forslag fra grasrota i fotball-Norge, fra Sportsklubben Trane i Bergen, stort flertall. Forslaget gikk ut på at NFF forpliktet seg til å komme med kraftig kritikk mot FIFA på kongressen i mars i år – både for tildelingen av Fotball-VM til Qatar og for den manglende oppfølgingen av systematiske og vedvarende menneskerettsbrudd knyttet til forberedelsene.

– Lise Klaveness’ tale i Qatar er dermed også en tydelig markering og et engasjement fra den folkebevegelsen som norsk fotball representerer, sier Grete Brochmann.

Klaveness ønsker ikke å beholde prispengene selv, men gir de videre:

— Jeg deler prisen med gode kollegaer i NFF og norsk fotball, ikke minst norske klubber og supportere som ga meg oppdraget om å videreformidle et viktig budskap fra alle våre medlemmer. Jeg ønsker å gi prispengene videre til Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) som utrettelig arbeider for respekt og rettssikkerhet for våre mest utsatte, asylsøkere og flyktninger som kommer til Norge.

Klaveness donerte også prispengene til NOAS da hun ble magasinet KKs «Årets banebryter» i 2018.

– Lise Klaveness representerer en sterk stemme for menneskerettigheter og rettssikkerhet, og er en viktig rollemodell. NOAS er svært takknemlig for den anerkjennelse hun viser arbeidet vårt ved nok en gang å donere prispenger, sier styreleder i NOAS, Kai Eide.

Fakta: Lise Klaveness

Mange års bakgrunn som norsk toppfotballspiller. Hun har 73 A-landskamper og 231 kamper i toppserien bak seg. Hun er utdannet jurist og har arbeidet som advokat hos Hjort, juridisk spesialrådgiver i Norges Bank og dommerfullmektig i Oslo tingrett. Klaveness har vært ekspertkommentator i NRK og siden 2018 toppfotballsjef i Norges Fotballforbund. I mars i år overtok hun som president i Fotballforbundet. Lise Klaveness er gift med Ingrid Fosse Sæthre, og paret har tre barn sammen.


Fakta: Fritt Ords Honnør

Består av et beløp på 100.000 kroner. Prisen deles ut av Stiftelsen Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Fritt Ord deler også ut Fritt Ords Pris årlig. Utdelingen til Lise Klaveness vil finne sted etter påske.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT