Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Fritt Ord-prisen går til den russiske nettavisen Meduza

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2022 tildeles den russiske nettavisen Meduza for "modig, uavhengig og faktabasert journalistikk", skriver ytringsfrihetsorganisasjonen i en pressemelding.

– Meduza har blitt en viktig stemme for faktabasert og troverdig journalistikk i Russland, som et alternativ til myndighetenes propaganda, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

– Meduza retter oppmerksomheten mot krigen slik den foregår på bakken i Ukraina, det internasjonale politiske spillet og den pågående informasjonskrigen. De retter også oppmerksomheten mot sivile som er berørt av krigen, sier hun i en pressemelding i anledning tildelingen.

Galina Timchenko var tidligere sjefredaktør for Lenta.ru, et av Russlands mest populære nettmedier, men på grunn av den russiske sensuren som fulgte annekteringen av Krim i 2014, ble hun tvunget til flytte virksomheten til Riga. Der etablerte hun nyhetsportalen Meduza sammen med flere av journalistene fra Lenta.ru.

– Til tross for at nettstedet vårt er blokkert, fortsetter folk i Russland å lese Meduza, sier utgiver Galina Timchenko.

– Vi har investert mye ressurser i å utvikle tekniske løsninger som lar folk i Russland fortsette å lese vår journalistikk. Dette inkluderer mobilappen vår, som kan omgå blokkering, i tillegg til nyhetsbrevene og Telegram-kanalen vår, som har mer enn en million abonnenter. Vi forstår hva leserne våre trenger. De trenger nyhetene, men også vissheten om at vi fortsetter å arbeide og kjempe for sannheten. Dette gir dem håp, sier Timchenko.

Å motta Fritt Ords Pris er virkelig inspirerende og styrkende, sier Meduzas sjefredaktør Ivan Kolpakov.

– Vi lanserte Meduza i Riga, Latvias hovedstad, i 2014. Vi bestemte oss for å opprette denne redaksjonen i eksil, og fordi redaktørene våre forberedte seg på det verste helt fra begynnelsen, har denne strategien hjulpet oss med å overleve den fullstendige ødeleggelsen av uavhengig journalistikk i Russland som nå skjer åtte år senere, i hvert fall inntil videre. En av grunnene til at vi overlever er den utrolige støtten fra våre journalistkolleger rundt om i verden. Journalister, redaksjoner og ytringsfrihetsorganisasjoner har bidratt til å synliggjøre arbeidet vårt, sier Meduzas sjefredaktør Ivan Kolpakov.

Fritt Ords Pris er stiftelsen Fritt Ords høyeste utmerkelse. Prisvinneren mottar et pengebeløp på 500 000 kroner og får en statuett signert Nils Aas. Prisen deles ut i Oslo mandag 23. mai 2022.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT