"Fra og med i dag, på den internasjonale dagen for solidaritet med Belarus, bruker vi ikke lenger navnet Hviterussland på norsk. Jeg var glad for å si dette til demokratibevegelsens leder Tikhanovskaja i går", skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt på Twitter i dag. Foto: Utenriksdepartementet
- Annonse -
FIVH søker fundraisere

– Vi mener det er riktig å endre navnebruken, i solidaritet med den belarusiske demokratibevegelsen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Støre har møtt demokratibevegelsens leder Svetlana Tikhanovskaja, som har tatt til orde for å endre navnet.

Navneendringen skjer på den internasjonale dagen for solidaritet med landet.

– Jeg er glad for at vi kan kunngjøre navneendringen på denne dagen og vise vår solidaritet med de demokratiske kreftene i Belarus, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Ringte med nyheten

Huitfeldt ringte selv Tikhanovskaja og informerte om UDs beslutning.

– Hun ble glad og takket for beslutningen, sier Huitfeldt.

- Annonse -Frontrunner.site

Tikhanovskaja kommenterer også navneendringen i en egen uttalelse.

– Jeg er takknemlig overfor Norge for at navnet er endret. Dette er mer enn bare en symbolsk handling. Norge er en stor og konsekvent støttespiller til demokratiet i Belarus, skriver Tikhanovskaja på Twitter.

29. mai er også toårsdagen for arrestasjonen av Tikhanovskajas mann, borgerrettsaktivisten Sergej Tikhanovskij.

- Annonse -

Politisk spørsmål

Framhevingen av Belarus og belarusisk som noe distinkt forskjellig fra Russland og russisk, er en viktig symbolsak for demokratibevegelsen, som stadig får vanskeligere kår, mener utenriksministeren.

– Nærhet til originalspråket er et gjennomgående trekk ved fastsetting av utenlandske stedsnavn på norsk. Selv om det finnes historiske og språklige argumenter for å skrive Hviterussland eller Kviterussland, er dette til syvende og sist et politisk spørsmål, sier Huitfeldt.

Sverige og Danmark har allerede gått over til å bruke navnet Belarus.

(©NTB)

- Annonse -
- Annonse -
Støtt global journalistikk, tegn abonnement på Transit magasin