UNDP-sjefen besøker Norge: — Et sjokk, sier Steiner til Dagbladet

I et intervju med Dagbladet beskriver UNDPs direktør det norske budsjettkuttet til FN-organisasjonen med svært sterke ord. Achim Steiner besøker Oslo denne uka.

UNDPs direktør Achim Steiner er i Norge i tre dager før han reiser videre til klimakonferansen Stockholm+50. I dag tirsdag deltar han på UNDPs egen konferanse, Power, Politics and Peace, som UNDP Oslo Governance Centre arrangerer.

I revidert statsbudsjett, som ble lagt fram tidligere i mai, foreslår regjeringen å kutte hele kjernestøtten på 440 millioner kroner til FNs utviklingsprogram (UNDP). Dette er et av flere kutt som regjeringen foreslår for å finansiere flyktningutgifter i Norge.

— Norge har vært en av våre mest stabile støttespillere. At de tar en så drastisk beslutning kom som et sjokk, sier Achim Steiner til Dagbladet mandag.

— Det er ikke bare vanskelig å håndtere et slikt plutselig kutt, men i manges øyne sender det også et signal om at Norge trekker seg vekk, og slutter å støtte den utviklingen de har vært med å bygge opp. Andre land kan følge etter, og det kan resultere i at ti- eller hundrevis av millioner i støtte kan bli tapt det neste året, sier Achim til Dagbladet.