Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

10 av 10 glemte fluktkriser er alle i Afrika: – Ikke noen overraskelse

Den demokratiske republikken Kongo topper nok en gang Flyktninghjelpens liste over verdens ti mest neglisjerte fluktkriser. For første gang består topp 10-listen utelukkende av afrikanske land. - Out of sight, out of mind, sier Rahwa Yohannes, redaktør for Afrika.no, som mener norske medier må ta sin del av ansvaret.

Den årlige listen over glemte og neglisjerte fluktkriser er basert på tre kriterier: mangel på finansiering, mangel på medieoppmerksomhet og mangel på internasjonale politiske og diplomatiske initiativer. Kongo følges av Burkina Faso, Kamerun og Sør-Sudan på toppen av den dystre rangeringen.

Listen over verdens glemte fluktkriser ble presentert på Pressens Hus i Oslo i dag morges.

Jan Egeland. Foto: Transit magasin / Terje Karlsen

– At verdens mest forsømte kriser alle er i Afrika, viser hvordan beslutningstakere, givere og media svikter mennesker rammet av konflikter og lidelser på dette kontinentet, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

I 2021 var åtte av de ti landene på Flyktninghjelpens liste i Afrika. De to andre var Venezuela og Honduras. I år mener Flyktninghjelpen altså at 10 av 10 glemte fluktkriser finner sted i Afrika.

— Ikke noen overraskelse

Kristina Quintano driver Facebook-bloggen Budbringere fra Helvete, hun er festivalsjef for den årlige Fluktfestivalen, og er også fast Middelhavskorrespondent for Transit Magasin.

I fjor var åtte av ti av verdens glemte fluktkriser finner sted i Afrika. I år hele 10 av 10. Hva tenker du om denne utviklingen? 

— Dette kommer dessverre ikke som noen overraskelse, noen land i Afrika har gjennomgått det man nesten kan se på som ”den perfekte stormen”, først langvarige konflikter, så en pandemi som har ført mange flere mennesker ut i sult og fattigdom, så stadig økende klimautfordinger – både tørke og flom – så krigen i Ukraina. I tillegg er det slik at mange av dem som vanligvis ville ha jobbet i Europa, både lovlig og ulovlig, nå ikke kommer seg til Europa hverken sjøveien eller over landruter fordi EU har blokkert alle fluktveier, sier Quintano, som akkurat nå befinner seg på Malta.

Kristina Quintano, profilbilde
Kristina Quintano

Du har i mange år jobbet spesielt med fluktkrisen som pågår på Middelhavet. Hvordan preger fluktkrisene i Afrika situasjonen på Middelhavet? 

— Den preger den på alle vis. Både hvor mennesker setter ut fra, og hvem som er om bord i båtene. For første gang på de 20 årene jeg har dokumentert fra Middelhavet er nå alle rutene aktive. Hver dag setter det mennesker ut fra Libya mot Italia og Malta, fra Tunis mot Lampedusa, fra Tyrkia mot Hellas, fra Libanon mot Kypros og ikke minst har den svært farlige ruten fra Senegal og Nord-Vest Afrika økt kraftig. Vi har sett år nylig der 25.000 mennesker satte rett ut i Atlanterhavet mot Kanariøyene; på denne ruten antas det at 1 av 5 som forsøker drukner, og det er nå kvinner og barn i nesten alle båtene som forsøker å ta seg til Europa.

DR KONGO, APRIL 2022: Marie* flyktet fra hjemmet sitt med familien for fem måneder siden: «Vi flyktet da de brente husene våre. Krigen kom og de drepte og plyndret. Fremtiden er mørk fordi vi ikke har noe, fremtiden er bare dag-til-dag.» Foto: Hugh Kinsella Cunningham / NRC

Nødhjelpsappell for Kongo under halvfinansiert, nødhjelpsappell for Ukraina fullfinansiert

Medienes rolle er en av faktorene som Flyktninghjelpen vurderer når de setter opp listen med glemte fluktkriser.

— Flyktningsituasjonen i Afrika er «out of sight, out of mind«, sier Rahwa Yohannes, som mener norske medier må ta sin del av ansvaret.

— De store mediehusene bør ha flere kilder, som kjenner områdene og språkene, sa Rahwa Tilahun Yohaness på dagens lansering. — Utenrikskorrespondentene som er ute nå kan ikke nok. Mediehusene må ansette folk som kan mer om Afrika, sa Yohaness. Hun er redaktør for Afrika.no, et nettsted fra Fellesrådet for Afrika.

Rahwa Yohannes kritiserer både norsk flyktningpolitikk og norske medier for en «Out of sight, out of mind»-holdning. Foto: Transit magasin / Terje Karlsen

Hjelpen som ble gitt til Kongo i fjor tilsvarte mindre enn én dollar i uken per person i nød. Nødhjelpsappellen var mindre enn halvfinansiert, noe som stilte hjelpearbeidere overfor umulige valg om hva og hvem de skulle prioritere. Til sammenligning ble nødhjelpsappellen for Ukraina som ble lansert 1. mars nesten fullfinansiert samme dag.

— Krigen i Ukraina har vist det enorme gapet mellom det som er mulig når det internasjonale samfunnet samler seg bak en krise, og den daglige virkeligheten for millioner av mennesker som lider i stillhet på det afrikanske kontinentet, sier Egeland.

– Det er ikke bare urettferdig – denne skjevheten kommer også med en enorm kostnad. Liv som kunne vært reddet går tapt. Konflikter får lov til å utvikle seg til langvarige kriser og ødelegge håpet om en bedre fremtid for generasjoner av mennesker.

Øst-Kongo har vært rammet av en rekke vedvarende konflikter, og siden november i fjor har det vært en drastisk økning i angrep på internt fordrevne i områder der de har søkt sikkerhet. 5,5 millioner mennesker er nå fordrevet i landet og en tredjedel av befolkningen sulter.

DR KONGO: I februar 2022 ble 59 mennesker drept i Plaine Savo-leiren, som er hjemsted til 24.000 fordrevne. Disse angrepene har utløst videre bølger av masseflytting for en allerede sårbar befolkning. Foto: Hugh Kinsella Cunningham / NRC

– Kongo har blitt et lærebokeksempel på neglisjering. Det er en av de verste humanitære krisene i dette århundret, men makthavere i og utenfor Afrika som kan skape endringer, fortsetter å lukke øynene for de brutale og målrettede angrepene på sivile som ødelegger hele lokalsamfunn, sier Egeland.

Et flertall av landene på årets liste er rammet av økende sult. Den allerede alvorlige matsikkerhetssituasjonen har blitt forverret av stigende hvete- og drivstoffpriser forårsaket av krigen i Ukraina. 

– Vi kan ikke la FN, skolebarn i fattige land og kriserammede afrikanske familier bære kostnadene for flukt-krisen i Europa. Norge, som tjener tusen milliarder på økt oljepris, må ikke flytte penger fra verdens fattigste til mottak av ukrainske flyktninger i norske kommuner, sier Egeland.

Dette er de ti mest neglisjerte fluktkrisene 2021:

 1. Den demokratiske republikken Kongo
 2. Burkina Faso
 3. Kamerun
 4. Sør-Sudan
 5. Tsjad
 6. Mali
 7. Sudan
 8. Nigeria
 9. Burundi
 10. Etiopia

Kristina Quintano, flyktningers oversette situasjon, verden over, vet jeg du brenner for. Du er festivalsjef for Fluktfestivalen, som 24. mai ble arrangert for andre gang. Der var Libanon årets fokusland. Nå er over 100 millioner mennesker på flukt, på alle verdens kontinenter. Hva tenker du om at Flyktninghjelpen løfter fram situasjonen i 10 land spesielt? 

— Jeg tenker at det er viktig at mennesker i Europa skjønner hvorfor mennesker fra disse landene flykter. Når politikere over hele Europa gjør sitt ytterste for at mennesker fra kriser i Afrika knapt skal ha noen lovlige veier til å søke asyl i Europa ved å stenge både ruten over Sahara og over Middelhavet, i tillegg til nesten alle landrutene, er det disse menneskene de stenger døren for.

— Mødre fra Sudan som ikke får gitt barna sine mat, fedre fra Kamerun som må velge å selge eller gifte bort sin yngste datter, søsken fra Etiopia som aldri blir tilbudt skolegang. Lenge før denne listen kom så vi en økning i antall mennesker som satte ut fra Libya og Tunis fra akkurat disse landene. Dette har vært en varslet krise. Så må vi ikke glemme at dette kun er en liste over ti land gitt ut fra ett sett med kriterier, jeg ville lagt på Eritrea som med sin nær livsvarige militærtjeneste både for gutter og jenter ned til 15 år sender mange enslige mindreårige ut alene på flukt.

Fakta og tall:

 • Flyktninghjelpen publiserer hvert år en liste over de ti mest neglisjerte fluktkrisene i verden. Hensikten er å rette søkelys på situasjonen til mennesker hvis lidelse sjeldent skaper internasjonale overskrifter, som får ingen eller utilstrekkelig hjelp, og som aldri blir sentrum for internasjonal diplomatiinnsats.
 • For rapporten for 2021 er 41 fluktkriser analysert basert på tre kriterier: mangel på finansiering, mangel på medieoppmerksomhet og mangel på internasjonale politiske og diplomatiske initiativ.
 • Kongo er et lærebokeksempel på en forsømt krise og skårer høyt på alle tre kriteriene. Landet har toppet listen to ganger tidligere (2020 og 2017) og ble nummer to på listen i 2019, 2018 og 2016.
 • Den totale finansieringen av Kongos nødhjelpsplan for 2021 var $876 millioner, mens det ble bedt om $1,98 milliarder.
 • I 2021 hadde 19,6 millioner mennesker behov for nødhjelp i Kongo. Tallet har fortsatt å øke til 27 millioner i år. 
 • Ved utgangen av 2021 var 5,5 millioner mennesker internt fordrevet i Kongo (IDMC) og ytterligere én million kongolesere var flyktninger utenfor landet (UNHCR).
 • Mer enn en halv million mennesker ble tvunget på flukt fra hjemmene sine i Burkina Faso i fjor, noe som brakte det totale antallet internt fordrevne til 1,75 millioner (CONASUR).
 • Det ble i gjennomsnitt skrevet rundt 85.000 artikler på engelsk per dag om krisen i Ukraina i løpet av krigens tre første måneder. Til sammenligning ble det skrevet til sammen 27 000 engelske artikler om fluktkrisen i Burkina Faso i løpet av hele 2021 (Meltwater).

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT