Nicaraguas president Daniel Ortega og hans kone og visepresident Rosario Murillo. Hans regime har den siste uka oppløst nær 200 sivile organisasjoner som beskyldes for å være utenlandske agenter. Dette bildet er fra 2012. Foto: Flickr / OEA - OAS / Cesar Pérez / CC BY-NC-ND 2.0
- Annonse -
FIVH søker fundraisere

Torsdag vedtok lovgiverne enstemmig, men med 14 avholdende, å oppløse 96 organisasjoner, to dager etter at de oppløste 83, fordi de har unnlatt å oppfylle en lov fra 2020 om å registrere seg som «utenlandske agenter».

Siden protestene mot regimet til Daniel Ortega tok til i april 2018, er over 400 organisasjoner oppløst ved lov. Først var det organisasjoner med tilknytning til opposisjonsfigurer som ble rammet, men nå virker det som regimet vil stenge enhver organisasjon det ikke har kontroll over.

Sosiologen Elvira Cuadra sier at Ortega er ute etter hevn mot alle han mener ville styrte ham i 2018, og nå vil svekke sivilsamfunnet for å styrke den autoritære staten og fjerne befolkningens muligheter for innsyn og kontroll.

- Annonse -

Frivillige organisasjoner vokste fram i stort antall i forbindelse med den sandinistiske revolusjonen som Ortega ledet, og opplevde enda større vekst under regjeringen til Violeta Chamorro.

Blant organisasjonene som torsdag ble forbudt, er foreningen for barneleger, Nicaraguas utviklingsinstitutt og Nicaraguas internettforening, og også et ridesenter, Rotaryklubben i byen León og en organisasjon som finansierte gratis operasjoner for barn med leppespalte.

En annen som er stengt, er Senteret for internasjonale studier, som ble stiftet av Ortegas stedatter Zoilamérica Ortega Murillo, som for mange år siden anklaget Ortega for seksuell mishandling og nå lever i eksil.

- Annonse -Frontrunner.site

(©NTB)

- Annonse -
- Annonse -
Støtt global journalistikk, tegn abonnement på Transit magasin