Redd Barna får TV-aksjonen i NRK i 2023

Redd Barna er tildelt TV-aksjonen i NRK i 2023. Det er fjerde gang den internasjonale hjelpeorganisasjonen tildeles aksjonen. (Oppdatert 10. juni med nytt foto av ledelsen i Redd Barna på møte med NRK dagen etter tildelingen.)

Med pengene som kommer inn ønsker de å hjelpe krigsrammede barn – både i Norge og internasjonalt. Å hjelpe barn som er rammet av krigen i Ukraina er et av prosjektene Redd Barna vil sette i gang, men de ønsker også å hjelpe krigsrammede barn i Syria, Sør-Sudan, Kongo og Rohingya-barn som har flyktet fra Myanmar.

— Vi i Redd Barna er stolte, ydmyke og hoppende glade over å ha blitt tildelt TV-aksjonen for 2023. Å bidra til en framtid for krigens barn må være noe av det mest meningsfulle vi kan gjøre, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen er fornøyd med årets tildeling:

— Innsamlingsrådet har funnet et godt og veldig aktuelt formål for TV-aksjonen i 2023. Jeg er helt sikker på at folk her hjemme vil støtte opp om en aksjon som gir fornyet søkelys på den fortvilte situasjonen til verdens altfor mange barn som er rammet av krig, sier Fürst Haugen.

— Krigen i vårt nærområde har vist krigens grufulle ansikt, sier Håkon Mathiesen som er leder i NRKs innsamlingsråd.

— Blant millionene av krigsofre verden over er barna ofte mest utsatt. Redd Barna har i sin søknad tydelige og konkrete prosjekter som skal hjelpe titusenvis av barn til en framtid uten krig, sier Mathiesen.

Fjerde TV-aksjon for Redd Barna

TV-aksjonen i 2023 blir den fjerde som tildeles Redd Barna. De hadde sist TV-aksjonen i 2003.

Ved å tildele TV-aksjonen til Redd Barna er det en stor internasjonal organisasjon som får aksjonen. «Å gi en framtid til krigens barn», er mottoet de har satt for TV-aksjon i NRK i 2023.

Les også: 15 organisasjoner søkte om å få TV-aksjonen i 2023

Rundt 250 millioner

TV-aksjonen i NRK-regi kalles gjerne verdens største dugnad. Siden starten i 1974 er det samlet inn over åtte milliarder kroner gjennom TV-aksjonen, omregnet til dagens kroneverdi.

De siste årene har innsamlingsbeløpet ligget rundt 250 millioner kroner.

Tallet på søkerorganisasjoner har vært ganske stabilt fra år til år, og stort sett har det vært mellom 12 og 15 organisasjoner som har søkt om å bli tildelt TV-aksjonen i NRK det enkelte år.

Leger Uten Grenser i 2022

Leger Uten Grenser og deres søsterorganisasjon DNDi er tildelt TV-aksjonen i år.

Fakta: Dette er Redd Barna

• Redd Barna er en partipolitisk og religiøst nøytral organisasjon, som baserer sitt arbeid på FNs konvensjon for barns rettigheter.
• Den globale Redd Barna-bevegelsen (Save the Children) melder å ha hjulpet hele 43 millioner barn i 2021 gjennom sine mange ulike prosjekter verden over.
• I Norge har Redd Barna har over 4900 medlemmer og frivillige, over 100 000 støttespillere og 240 fast ansatte. I Norge ble Redd Barna stiftet i 1946 med å hjelpe nettopp krigsbarn – da fra Tyskland og Østerrike.
• Dette blir Redd Barnas fjerde TV-aksjonen. De hadde den også i 1978, 1990, 2003.