Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Hawaii vil ikke lenger tillate drap på «havets voktere»

Det er nå ulovlig å fiske etter haier på Hawaii, og brudd på dette straffes med bøter på mange tusen dollar.

(VBN) I hawaiisk mytologi er det flere haiguder som ansees for å være havets voktere. Og nå forbyr nettopp Hawaii, som den første amerikanske stat, fiskeri av dens 40 forskjellige haiarter. Haikjøtt er ikke en populær rett på Hawaii, men noen lokale fiskere har brukt haier som lokkemat til å fange den større fiskearten hestmakrellen.

Det vil nå være bøter på opp til 10.000 dollar for hver hai, som blir fisket opp av vannet, død eller levende. Dessuten kan fiskere få sin fisketillatelse fratatt og utstyret deres kan bli beslaglagt. Det gjelder imidlertid ikke bifangst, som er uønsket fangst av andre arter enn det man fisker etter. Det jobbes med å gjøre forskjellige nett ulovlige, som særlig bidrar til bifangst, i områder med “hai barnehager”. 

Noen haiarter oppfostres i “barnehager” på grunt vann, hvor de voksne haiene kan beskytte de mot andre rovdyr.

– Forbud mot fiskeri av haier er viktig. Haier er sårbare dyr som krever beskyttelse og er dessuten topprovdyr som opprettholder havets økosystem, sier Rune Kristiansen, som er havbiolog og haiekspert ved Kattegatsenteret.

Han forklarer at haier er havets “søppelplukker”, fordi de spiser gamle, syke og svake dyr, så det kun er de sterkeste overlevende byttedyrene som reproduserer. 

Når haibestanden minker, så går det utover korallrev, sjøgress og kommersielt fiskeri. For eksempel har et studie fra Hawaii vist, at reduksjonen av tigerhaier satte krabbefiskingen i stå. Det viste seg at haiene holdt bestanden av blekkspruter i sjakk, og uten haiene kunne blekksprutene formere seg uforholdsvis mye og spise seg gjennom bestanden av krabber. 

– Det velter hele havets balanse, hvis det blir færre haier, sier Rune Kristiansen. 

Haier spiller en viktig rolle

Mennesker slår globalt ihjel over 100.000.000 haier hvert år. De siste 50 årene er antallet haier og rokker i verdenshavene falt med 70 prosent på grunn av overfiskeri. Et forbud mot fiskeri av haier vil ikke hjelpe med en gang. 

– Det vil ta flere år for flere haiarter å få tilbake bestanden tilbake, fordi haier er sent kjønnsmodne, er drektige i opp til to år og får kun få unger, sier Rune Kristiansen. 

– Men det er ikke umulig, og det er et godt initiativ fra Hawaii. Det skal være forbudt å fange haier flere steder, og det vil hjelpe på lang sikt. 

Derfor har det en verdi å nyansere debatten om haier. De er ikke skadedyr og normalt ikke farlige for mennesker, men spiller en viktig rolle for økosystemet i havet og vår økonomi. 

– Haier har deres berettigelse, og det tror jeg at flere og flere er ved å oppdage. Det er Hawaii et fint eksempel på. 

Denne artikkelen ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter. Teksten er oversatt fra dansk til norsk av My-Anine Wilhelmsen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT