Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

FN-konferanse om ikke-spredning av kjernevåpen er i gang

Den tiende tilsynskonferansen for Ikkespredningsavtalen (NPT) finner sted i New York 1.–26. august. Forrige tilsynskonferanse var i 2015.

NPT er en viktig del av det globale regimet for nedrustning- og ikke-spredning av kjernevåpen. Selve «bærebjelken», hevder Regjeringen i en pressemelding 2. august:

Statssekretær Eivind Vad Petersson. Foto: MFA / Sturlason

– Norge ønsker oppfølging av tidligere vedtak og at det samtidig tas nye skritt for å iverksette forpliktelsene i traktaten. Gjennomføring av NPT-forpliktelsene, der kjernevåpenstatene har et særskilt ansvar, står sentralt sier statssekretær Eivind Vad Petersson, i pressemeldingen.

«Full iverksettelse av avtalen er en sentral prioritering for Norge og for arbeidet for en verden fri for kjernevåpen», skriver UD, uten å nevne FNs atomvåpenforbud.

Statssekretær Eivind Vad Petersson leder den norske delegasjonen i New York denne måneden. Norge vil der arbeide for å hegne om NPTs prinsipper om nedrustning, ikke-spredning og fredelig bruk. Hvert av disse tre behandles i sin egne komitéer, hvor Norge vil være til stede i dem alle og arbeide for et resultat som styrker NPT.

Jeppe Kofod, Danmarks utenriksminister, talte på vegne av de nordiske land fra FNs generalforsamlings talerstol under åpningen av Den tiende tilsynskonferansen for NPT. Statssekretær Petersson holdt innlegg for Norge:

– NPT har bidratt til global sikkerhet i over 50 år, hindret et våpenkappløp om kjernevåpen og lagt grunnlaget for nedrustning gjennom 1990-tallet og frem til i dag. Enhver bruk av kjernevåpen vil forårsake enorme humanitære konsekvenser, sier Petersson.

Ekstern lenke: Innlegget kan leses i sin helhet her.

– Vi erkjenner at tilsynskonferansen vil bli krevende. Russlands invasjon i Ukraina og truende retorikk om kjernevåpen, alvorlige ikke-spredningssaker som Nord-Korea og Iran, rustningsdrivende atferd globalt og polarisering av nedrustningsfora, vil påvirke muligheten for hva statspartene kan bli enige om. Vi skal ha ambisiøse mål, samtidig som vi opptrer løsningsorienterte og realistiske. I en krevende global sikkerhetspolitisk situasjon, er det viktig å arbeide for en fortsatt sterk og global Ikkespredningsavtale, sier Petersson.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT