Bangladesh: – Rohingya-flyktninger må returnere til Myanmar

Statsminister i Bangladesh, Sheikh Hasina, har bedt FNs rettighetssjef om at hundretusenvis av rohingya-flyktninger som bor i overfylte leire i Bangladesh må reise hjem til Myanmar.

Det er Asianettverket ved UiO som melder dette i sitt nyhetsbrev i dag.

Mer enn 700.000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar siden august 2017, og krysset grensen til Bangladesh da Myanmar-militæret startet en «rydningsoperasjon» mot dem etter angrep fra en opprørsgruppe. 

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, ankom Bangladeshs hovedstad Dhaka søndag og besøkte rohingya-leire i Cox’s Bazar-distriktet nær grensen til Myanmar. Ved denne anledningen uttalte Hasina at rohingyaene er statsborgere i Myanmar og må tas tilbake. Bachelet uttrykte på sin side at det for øyeblikket ikke er mulig å returnere rohingya-flyktninger på grunn av bekymring for deres sikkerhet i Myanmar.

Etter nesten fem år med flyktningkrise, har Bangladesh blitt stadig mer utålmodig med tilstedeværelsen av sin enorme flyktningbefolkning, og Bachelet uttrykte også bekymring for at miljøet i landet blir stadig mer fiendtlig mot rohingya-flyktningene.

Les hele saken hos Al Jazeera