Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Tromsø IL og fotballpresident Lise Klaveness mottar årets Rettssikkerhetspris

Tromsø var verdens første profesjonelle klubb som oppfordret til boikott av Qatar-VM. Klaveness skapte overskrifter internasjonalt da hun i Doha holdt sin tale til FIFA-kongressen. Nå mottar de Juristforbundets pris for sitt arbeid for rettssikkerhet.

Først i verden

Tromsø Idrettslag har i mange år jobbet med samfunnsansvar, både i sine nærområder men også internasjonalt. Juryen trekker frem at Tromsø IL var den første profesjonelle klubben – i verden – som oppfordret til boikott av VM i Qatar, og klubben og Tromsø-supporterne har engasjert seg sterkt i debatten om brudd på menneskerettighetene ifm. mesterskapet.

Tromsø IL har også samarbeidet med Amnesty International om en kampanje mot sportsvasking og menneskerettighetsbrudd i Qatar.

Tromsø var tidlig ute med skilting på samisk og flagging med det samiske flagget på Alfheim stadion. Klubben er også en aktør i en holdningskampanje mot samehets, noe juryen vektlegger.

«At en idrettsklubb med makt, tyngde og positiv kapital fronter en kampanje mot samehets og hverdagsrasisme mot samer, er av stor betydning», skriver juryen.

«Et uredd forbilde»

Fotballpresident Lise Klaveness har ikke sittet lenge i vervet, men har allerede gjort seg bemerket internasjonalt. På FIFA-kongressen i Doha i mars holdt hun en tale som sjokkerte hele fotballverdenen.

Hun tok et kraftig oppgjør med FIFA og kritiserte diskriminering, manglende åpenhet, unnfallenhet overfor menneskerettigheter, korrupsjon, sendrektighet i håndteringen av Russlands krig mot Ukraina og ikke minst tildelingen av fotball-VM til Qatar.

Her presenterte hun også sin visjon om en fotballverden hvor gutter og jenter, av alle farger, streit som skeiv, behandles med samme respekt og anerkjennelse.

«Juryen vektlegger at det å ta et oppgjør med så mektige antidemokratiske organisasjoner krever et særskilt mot og innebærer risiko for sanksjoner og private belastninger. Klaveness har satt hensynet til denne risikoen til side», skriver juryen.

Tidligere vinnere

Rettssikkerhetsprisen er opprettet av Norges Juristforbund og ble første gang utdelt i 2006. Den skal tildeles én eller flere personer, en institusjon eller en organisasjon som i løpet av det siste året, eller over lengre tid, har utmerket seg i sitt arbeid eller virke ved å styrke rettssikkerhet og likhet for loven.

Blant tidligere vinnere av Rettssikkerhetprisen finner vi Maria Hessen Jacobsen, Randi Rosenqvist, Aksel Busch, Tore Sandberg, Carsten Smith, Ada Sofie Austegard og Stine Sofies Stiftelse, Cathrine Moksnes og Gatejuristen, Fahkra Salimi og Mira-senteret, Advokatforeningens aksjons- og prosedyregruppe i utlendingsrett, Asbjørn Kjønstad og de fem studentdrevne rettshjelptiltakene.

Ekstern lenke: Les hele juryens begrunnelse

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT