Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

28 millioner barn rammet av flom i år – Unicef krever handling

Nesten 28 millioner barn i 27 land har blitt rammet av flom så langt i år. Enkelte steder er situasjonen den verste på over 30 år, fastslår en Unicef-rapport.


Rapporten ble publisert tirsdag i forbindelse med COP27-møtet i Sharm el-Sheikh i Egypt.

I den påpekes det til at et stort flertall av de 27,7 millioner barna berørt av flom i 2022, er blant de mest sårbare for død, sykdomsutbrudd, mangel på trygt drikkevann, underernæring og vold.

– Vi ser flomnivåer uten sidestykke over hele verden i år, og med det en eksplosjon i trusler mot barn, sa Paloma Escudero, leder av UNICEF-delegasjonen til COP27, da hun talte under klimatoppmøtet tirsdag.

– Verste noensinne

Hun trakk blant annet fram flommene i Tsjad, Gambia og nord-Bangladesh som de verste på over 30 år.

– Når det gjelder Pakistan, så er flommene de verste som noensinne er registrert, sa Escudero.

I Pakistan er mer enn én av ni barn under fem år innlagt på helseinstitusjoner i flomrammede områder i Sindh og Balutsjistan, rammet av alvorlig akutt underernæring. I tillegg har flom ødelagt over 27.000 skolebygg og ført til at over 2 millioner barn har mistet undervisningstilbudet.

Rapporten trekker også fram at flommene har bidratt til økt spredning av sykdommer som malaria, kolera og diaré.

I januar forårsaket styrtregn og flom fra den tropiske stormen Ana til omfattende skader på vann- og sanitærsystemer i Malawi, som igjen førte til et kolerautbrudd som tok livet av 203 mennesker, hvorav 28 barn. 1631 barn har det siste året fått påvist kolera i det fattige landet.

Kom med krav

– COP27 gir muligheten til å skape et veikart med klare milepæler for finansiering av klimatilpasning og løsninger for tap og skade. Nok er nok. Liv står på spill – barn trenger handling nå, understreket Escudero.

Deretter listet hun opp fem punkter med krav til verdenslederne.

– Kutt utslippene drastisk og raskt for å forhindre en klimakatastrofe. Legg en handlingsplan som beskytter verdens barn fra klimaendringer. Vektlegg undervisning om klimaendringer og meningsfull deltakelse for å forberede barn og unge. Framskynd investeringer i klima-robuste sosialtjenester som når de mest utsatte barna. Forplikt dere til klimahandling for barn og ungdom, sa Escudero.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT