Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.
På Debatten på NRK og i dette innlegget[1] blir klimaaktivister og forskere presentert med en rekke påstander og blir bedt om å vurdere sannheten i disse. Dette er en stråmanndebatt.
Det første problemet er at disse påstandene kan ligne på ting som miljøbevegelsen sier, men er endret og overdrevet slik at de kan avvises. Dette kalles en stråmannsfeilslutning og brukes når man ikke vil svare direkte på argumentene til motparten.
Jeg er på ingen måte ekspert på hverken klimaforskning eller biologi. Men jeg har vært mye politisk aktiv de siste årene og følger mye med på vitenskap og nyheter.
Risikoen og konsekvensene av tippepunkter[10] må ikke undervurderes. Studier[9] påpeker at flere allerede kan være utløst og kan bli utløst ved bare litt økning global gjennomsnittstemperatur. Et annet viktig poeng er at klimaendringene er irreversible [13].
“Klimahelvete” er ikke vitenskap, det er kulturelt
Jeg synes “klimahelvete” er en passende beskrivelse på det som kommer til å bli den største krisen menneskeheten har stått ovenfor selv om jorden ikke nødvendigvis blir helt ubeboelig.
Veldig mange mennesker lever allerede i et klimahelvete. Pakistan[14] og mange andre land og områder er totalt rasert av ekstremvær, forsterket av klimakrisa. Generelt vil alt vær bli mer voldsomt og hyppig ettersom det er mer energi i atmosfæren.
Det kan virke som forskerne og debatten først og fremst ønsker å avradikalisere klimaaktivister. Dette har jeg full forståelse for for det er ikke til å spøke med når man begynner å snakke om vold i klimakampen. Miljøbevegelsen har alltid vært og må forbli strengt ikke-voldelig.
Likevel er det ikke usannsynlig at mange klimaofre vil bli mer desperate fremover. Hvis familien din har dødd og huset ditt har blitt ødelagt i flom og hetebølger forsterket av klimakrisa, så er det ikke utenkelig at dette kan drive noen mennesker til å gjøre voldelige hevnaksjoner.[11]
Særlig når vi mangler skikkelige lover og straffer for denne typen massive miljøforbrytelser. For å bevare rettsstatens legitimitet i fremtiden er det viktig at man kriminaliserer slike massive angrep på folks livsgrunnlag gjennom for eksempel Ecocide[2].
Samfunnsstabiliteten er veldig sårbar
Det er trolig at klima- og naturkrisen vil utløse mange kriger om ressurser og landområder. Krig i seg selv har en tendens til å føre til mer krig andre steder i verden. Megalomanske diktatorer har historisk utnyttet slike krisesituasjoner til å erobre nye områder og splitte og herske over befolkninger og rivaler.
Den russiske og franske revolusjonen startet begge med matkriser og befolkningsrettigheter som ikke ble ivaretatt. Det er en situasjon vi bør gjøre alt for å unngå og det som trengs er sterkere klimarettferdighet.
Klimakrisen kan gjøre verden mye mer rasistisk. Allerede ser vi en fremvekst av motstand mot innvandring og flyktninger fra ytre høyre, og hvor ille kan man forestille seg dette blir med over 1 milliard klimaflyktninger?
Mange forskere står sammen med aktivistene
Ved siden av mange av klimaaktivistene som driver med sivil ulydighet i dag står forskerne i Scientist Rebellion[3][5][6]. Dette er forskere som er eksperter innenfor sine områder som anser situasjonen så desperat at de selv velger å delta i sivil ulydighet og bli arrestert. De risikerer hele sin karriere og anseelse for å sørge for å formidle kriseforståelsen til den generelle befolkningen. Denne desperasjonen er på ingen måte noe aktivistene har funnet på selv.
En av de mer kjente av disse er NASA-forsker Peter Kalmus som advarer om at det ikke er trygt å varme opp verden 1,5 grader. Han har deltatt i mange sivil ulydighetsaksjoner. Nå nylig så vi også Scientist Rebellion Trondheim aksjonere sivilt ulydig[19].
Bagatellisering av massive lidelser, død og ødeleggelse
Klimakrisa har allerede gjort massive ødeleggelser og tatt millioner av liv verden over[4][5]. Når ble det akseptabelt når vi vet at vi både er medansvarlige for katastrofen har gode muligheter til å omstille oss vekk fra fossil energi og kolossal ressursbruk?
Både Hessen og Samset har i ettertid understreket at de absolutt ikke ønsker å bagatellisere krisen. De mener debatten gir et feil inntrykk av alvoret de ønsket å formidle og føltes konstruert. Flere andre fra miljøbevegelsen har også vært sterkt kritiske til vinklingen og håndteringen fra debattredaksjonen[15][16].
En av forskerne, Dag O. Hessen, har også uttalt at situasjonen har vært så ubehagelig at han trekker seg fra å ytre seg for en stund[17].
Vi er ikke i nærheten av tilstrekkelige tiltak
Det snakkes mye og det gjøres mye rundt klima, men hva har det å si hvis ikke det er i nærheten av tilstrekkelig? Selv om alle klimaløfter overholdes, og det er veldig tvilsomt, vil vi nå minst 2,6 graders oppvarming ifølge FN.
Det fokuseres også mye på klima selv om naturkrisen er minst like akutt. Vi må verne og gjenopprette naturmangfoldet, karbonlagre som skog, myr og ville dyr[18] og generelt gi naturen nok pusterom fra menneskelig aktivitet til å kunne regenerere seg selv. Mennesket må ta mindre plass og bruke ressursene vi allerede har mye mer effektivt. Utviklingen her går også helt feil vei.
Vi burde oppmuntre til handling
Forskerne bekreftet at grønn omstilling hverken er spesielt dyrt eller vanskelig. Langt vanskeligere er den kulturelle motstanden mot å slutte med fossil energi og gå over til en bærekraftig sirkulær økonomi.
En løsning på dette kan være å innføre borgerråd[8] som sørger for å inkludere vanlige folk fra alle samfunnsgrupper og gi dem god informasjon og kursing om situasjonen og la dem utforme løsninger som senere vil bli behandlet i parlamentet.
Uansett er en rettferdig utfasing av fossil energi helt essensielt. Det er ikke plass til all den fossile energien vi allerede har funnet. Full stopp i oljeletinga og en rettferdig utfasing av fossil produksjon er det eneste etisk og økonomisk ansvarlige!
Dette leserinnlegget er skrevet av Anders Christiansen Sørby, master i fysikk og matematikk NTNU, klimaaktivist og gründer.
Referanser benyttet i denne artikkelen:
- https://www.nrk.no/norge/klimaforskernes-dom_-_-verden-blir-ikke-ubeboelig-1.16203813
- https://stopecocide.earth
- https://elifesciences.org/articles/83292
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-and-health
- https://www.ctc-n.org/resources/climate-vulnerability-monitor-2nd-edition-guide-cold-calculus-hot-planet
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/frsus.2021.679019/full
- https://academic.oup.com/bioscience/article/70/1/8/5610806
- https://no.wikipedia.org/wiki/Borgerr%C3%A5d
- https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn7950
- Jeg velger å bruke “anglisismen” tippepunkt istedenfor vippepunkt fordi det ikke er noe som vipper fram og tilbake, men noe som tipper over og aldri kommer tilbake.
- https://www.nrk.no/ytring/tomatsuppe_-maling-og-klimasol-1.16201083
- https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide
- https://www.bbc.com/news/science-environment-60525591
- https://edition.cnn.com/2022/08/30/asia/pakistan-climate-crisis-floods-justice-intl/index.html
- https://m24.no/debatt-eivind-traedal-fredrik-solvang/nrk-debattens-gjester-framstar-til-tider-som-de-har-fatt-tildelt-roller-i-et-teaterstykke/558818
- https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/en-rant-til-fredrik-solvang/o/5-95-792051
- https://khrono.no/tar-en-pause-fra-a-ytre-seg-om-klima-etter-ubehagelig-kritikk/741055
- https://media.wwf.no/assets/article_images/rapport_karbonlagring.pdf
- https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/surrealistisk-a-se-debatten-pa-nrk/15331118/