Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Nå kan du nominere kandidater til årets IR-pris

Internasjonal Reporter (IR) har nå åpnet for nominasjoner til årets IR-pris. Utdelingen skjer på årets Skup-konferanse i april.

Internasjonal reporters (IR) årlige pris går til journalistikk som «på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema». Krigen i Ukraina har dominert i nyhetsbildet det siste året, men IR-juryen oppfordrer til å sende inn bidrag fra andre regioner og andre tema.

Du kan nominere både deg selv og andre.

– 2022 har vært det viktigste året for utenriksjournalistikken siden Berlinmurens fall i 1989. Russlands invasjon og krigføring i Ukraina er ekstreme hendelser, som stiller store krav til journalistene som skal dekke den, både de som er i felt og de som rapporterer om den på andre måter, sier juryleder for IR-prisen, Tove Gravdal.

Juryen jobber uavhengig fra styret i organisasjonen IR. Jurymedlemmene har både journalistisk og akademisk bakgrunn.

Tove Gravdal. Foto: Spartacus

Juryleder Gravdal er mangeårig utenriksjournalist med bakgrunn fra Morgenbladet og flere andre mediehus. Hun er også forfatter av boken «Til bords med de mektige», om Norge og FNs sikkerhetsråd. I juryen sitter også Anne Hege Simonsen, sosialantropolog og leder for Institutt for journalistikk og mediefag ved Oslo Met, og Philip Crabtree, tidligere utenriksjournalist i Dagsavisen og nåværende spesialrådgiver i Redd Barna.

Gravdal understreker at de også ønsker seg bidrag som ikke handler om Ukraina:

– Vi er forberedt på at de fleste nominerte bidragene vil dreie seg om krigen  i Ukraina, men håper å få inn bidrag også med andre  viktige, utenrikspolitiske temaer, sier hun.

Hun håper også at mindre redaksjoner vil sende inn sine bidrag.

– I fjor dominerte de store Oslo-mediene, så vi oppfordrer medier i hele landet til å sende inn sine reportasjer og graveprosjekter. Nettopp nå, under Ukraina-krigen, som er kommet tett på mange mennesker i hele landet, regner vi med at flere medier enn vanlig har gode kandidater til årets IR-pris.

I 2022 vant Helene Skjeggestad sammen med Tatjana Solojova og Polina Jedakona (foto) IR-prisen for reportasjen «Et russisk liv» i A-magasinet/Aftenposten. Reportasjen skildrer det postsovjetiske Russland ved hjelp av én families historie gjennom tre tiår.

– Det er selvfølgelig bra med erkjennelse, men bakteppe med det er når jeg vet hva som skjer i Ukraina, det skaper skår i gleden. Det er rart å ta imot en slik pris når de er i den situasjonen og kjemper sin livskamp. Men jeg er selvfølgelig glad, sa prisvinner Skjeggestad til Journalisten etter fjorårets prisutdeling.

Internasjonal reporter (IR) er en frittstående, norsk organisasjon som arbeider for å fremme kvalitet, bredde og bevissthet i utenriksjournalistikken. En viktig del av organisasjonens arbeid er nettopp den årlige IR-prisen, som deles ut på Skup-konferansen.

Planlegger du på nominere en kandidat? Dette er kriteriene:

  • Reportasjene som kan nomineres, er enkeltreportasjer i form av artikler, podkaster, fotoreportasjer og innslag.
  • Hele serier kan ikke nomineres. Det kan heller ikke bøker.
  • Hver person kan nominere inntil tre bidrag. Det er fullt mulig å nominere seg selv.

Nominasjoner kan du levere inn på denne lenken.

Fakta: IR-prisen

  • Hvert år deler organisasjonen Internasjonal Reporter (IR) ut en pris for et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte kaster lys over et internasjonalt tema, gjerne gjennom å oppsøke nye og ukjente steder, finne og bruke varierte kilder og reise uvante problemstillinger.
  • Prisen kan gå til enkeltstående reportasjer og serier, inkludert fotoreportasjer.
  • Organisasjonen Internasjonal Reporter drives på frivillig basis av et ulønnet styre, og prisen finansieres av bidrag fra norske mediebedrifter.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT