Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Moxnes vil gi Nobels fredspris til krigstribunal mot Putin

Rødt mener den ukrainske gruppen som arbeider for å få i stand et internasjonalt krigsforbrytertribunal, og den russiske gruppen Vesna, bør få Nobels fredspris.

– Det er avgjørende at de øverste ansvarlige for den folkerettsstridige angrepskrigen mot Ukraina blir stilt til ansvar og dømt for denne forbrytelsen, sier partileder Bjørnar Moxnes, som har nominert de to gruppene.

– Fredsaktivister som trosser Putin-regimets undertrykkelse og sensur, er avgjørende for å svekke det russiske krigsmaskineriet fra innsiden, og Vesna er et eksempel til etterfølgelse når det gjelder å stå opp mot folkerettsstridig angrepskrig, sier Moxnes til NTB.

Må stilles til ansvar

Arbeidsgruppen for opprettelsen av et internasjonalt spesialtribunal for aggresjonsforbrytelsen mot Ukraina er oppnevnt av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, og initiativet er støttet av blant andre EU-kommisjonen, Frankrike og Tyskland.

Den norske regjeringen er også åpen for å støtte et slikt tribunal, dersom det får tilstrekkelig tilslutning internasjonalt.

– En fredspris for et krigstribunal for Ukraina er et viktig bidrag både for å stille Putin-regimet til ansvar og for å bidra til fred ved å avskrekke andre staters ledere fra å bryte forbudet mot angrepskrig, sier Moxnes.

Protester

Opposisjonsbevegelsen Vesna var blant de første til å mobilisere mot invasjonen av Ukraina i Russland, og de har siden hatt en ledende rolle i den russiske antikrigsbevegelsen både i og utenfor Russland, påpeker han.

– Mens Putin-regimet innfører stadig strengere sensur, bruker Vesna sosiale medier både til å omgå sensuren, bekjempe regimets krigspropaganda og organisere protester. Organisasjonen har tatt til orde for å stanse krigen, trekke alle russiske styrker ut av Ukraina og stille Putin for riksrett, sier Moxnes.

Russiske myndigheter har nå åpnet straffesak mot Vesna, og flere av gruppens medlemmer er pågrepet.

(©NTB)

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT