Rekordlite havområde dekket av is i Antarktis for januar

Havisen i Antarktis dekket i januar et område som er mindre enn hva som noensinne er registrert i samme måned. Issmeltingen gjør at den globale oppvarmingen går raskere.

Av: NTB-AFP

Årets januarmåned var den tredje varmeste som er registrert i Europa. På første nyttårsdag ble det satt varmerekorder i flere land, ifølge EUs klimaovervåker Copernicus.

Utbredelsen av havisen rundt Antarktis var 31 prosent lavere i januar i år enn snittet for januar fra 1991 til 2020 og langt under den tidligere rekorden for januar måned, satt i 2017.

Dermed er isomfanget for januar i Antarktis det laveste siden satellittmålingene startet i 1979. Men utbredelsen av havis er normalt enda lavere i februar og mars.

At havisen i Antarktis smelter, har ingen merkbar effekt på havnivået fordi isen allerede befinner seg i havet. Men det er likevel problematisk ettersom issmeltingen bidrar til global oppvarming.

Den hvite isen sørger for at opptil 90 prosent av Solens energi går tilbake til verdensrommet. Når den erstattes av mørkt hav, blir samme mengde solvarme absorbert av havet.

(©NTB)