Meslingvaksine har reddet 56 millioner liv: – En av de mest effektive helseinnsatsene i verden

Før døde to millioner mennesker av den smittsomme sykdommen hvert år. Siden har dødstallet falt. Men koronaviruset satt kjepper i hjulene for den globale vaksineinnsatsen.

En gutt i kambodsja får en dose meslingvaksine. Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Rawpixel

Meslinger er en gammel plage, en av verdens mest smittsomme sykdommer som allerede ble beskrevet i detalj av leger under kalifen i Bagdad, for omkring 1.300 år siden. Deres nåtidige kollegaer kjemper fortsatt mot sykdommen, selv om det har skjedd enorme fremskritt, først og fremst utviklingen av en ekstremt effektiv vaksine i starten på 60-tallet og siden da et stort internasjonalt vaksineprogram.

Utbredelsen av vaksinen betyr at anslåtte 56 millioner liv har blitt reddet verden over alene mellom 2000 og 2021. Det viser de siste tallene fra Verdens helseorganisasjon WHO. 

– Det er en av de mest effektive helseinnsatsene i verden, sier Peter Henrik Andersen som er avdelingslege på avdeling for infeksjonsepidemiologi og forebyggelse på Statens Serum Institut i Danmark, han er blant annet også ansvarlig for å overvåke meslinger i Danmark.

Men koronapandemien har betydd at millioner av planlagte vaksiner har blitt utsatt og avlyst. 

En banal morder

Meslinger er en utrolig smittsom sykdom, som smitter opp mot ni av ti mennesker som blir utsatt for den hvis man ikke har fått immunitet gjennom vaksinasjon. Sykdommen kan ikke kureres og er særlig farlig for barn under fem år i utviklingsland. 

– Meslinger er hos de aller fleste en sykdom man blir syk av, ligger i sengen i en uke og blir frisk igjen. Men noen ganger kommer det komplikasjoner til sykdommen, oftest bakterieinfeksjoner som kommer i tillegg. Det er egentlig banele tilstander, som lett kan behandles i Danmark, men i andre land kan det ende med at barn dør av infeksjonen, forklarer Peter Henrik Andersen. 

Samtidig kan man risikere blindhet, og sykdommen påvirker immunsystemet i en lang periode etterpå, sier han. 

Før vaksinene ble rullet ut verden over, kostet meslinger årlig mer enn to millioner mennesker livet. 

Men vaksineprogrammene er nå så omfattende, at dødstallet i 2021 hadde falt til 128.000. 

Vaksiner redder millioner

Fordi meslinger er så ekstremt smittsomme, betyr det at 95 prosent av befolkningen må vaksineres for å oppnå flokkbeskyttelse. Det krever to doser vaksine som blir gitt til barn. Vaksinen beskytter også mot røde hunder og kusma. 

På verdensplan kom andelen av vaksinerte med minimum en dose vaksine opp til 86 prosent i 2019. Men koronapandemien har forstyrret og bremset innsatsen voldsom og tall fra WHO viser at det førte til at andelen falt til 81 prosent i 2021.  

Peter Henrik Andersen forklarer at kampen mot korona kort sagt har fjernet krefter fra de eksisterende vaksinasjonsprogrammene, og globalt har det resultert i det største fallet i barnevaksinasjoner på 30 år. 

– Det har jo krevd en kjempeinnsats å bekjempe koronaviruset for de fleste landene, sier han. 

– Samtidig fødes det jo hele tiden nye barn som mister den mulige medfødte beskyttelsen fra moren i løpet av det første halve året. Jo flere det er av de, jo større er den gruppen som kan bli syke hvis de utsettes for meslingsmitte, og så stiger risikoen for utbrudd. 

I 2021 manglet nesten 25 millioner spedbarn bare en enkelt vaksine, viser data fra WHO. Det er særlig på det afrikanske kontinentet at vaksinasjonsraten halter. 

– Derfor er det bruk for oppfølgende vaksinasjonskampanjer som kan ta igjen fallet, sier Peter Henrik Andersen. Som i Danmark, etter det var et mindre fall i vaksinasjonene i 2020. 

Inntil videre er 25 store vaksinasjonskampanjer, som ble utsatt under koronapandemien blitt gjennomført. 

Denne artikkelen er oversatt fra dansk til norsk av My-Anine Wilhelmsen. Teksten ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter.