Fritt Ords Honnør til Ella Marie Hætta Isaksen

Artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen tildeles Fritt Ords Honnør for sin innsats for minoritetsvern og samiske urfolksrettigheter.

Ella Marie Hætta Isaksen - her under støttemarkeringen for Fosen-samene, foran Stortinget 3. mars. Foto: Natur og Ungdom / Jannicke Totland

Ella Marie Hætta Isaksen var frontfigur under demonstrasjonene mot regjeringens manglende oppfølging av høyesterettsdommen om vindturbinene på Fosen i Trøndelag.

– Kunstneren og aktivisten Isaksen er blitt et sterkt symbol på den fornyede rettighetskampen urfolk har ført i Norge, 40 år etter Alta-aksjonene, skriver Fritt Ord i en pressemelding.

– Denne kampen har vist seg først i den samiske kunsten og kulturen, og ført til økt bevissthet om urfolks rettigheter i den brede offentligheten, særlig blant unge. Her har Isaksen stått sentralt ved å forene kultur, aktivisme og arbeid for minoritetsvern og urfolksretter på måter som har nådd svært mange. Hun har satt i gang viktige samfunnsdebatter og refleksjonsprosesser, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Fritt Ords Honnør består av et beløp på 100.000 kroner. Prisen deles ut av Stiftelsen Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak.

I 2022 gikk Fritt Ords Honnør til Lise Klaveness – for sin tale om menneskerettighetsbrudd og diskriminering på Fifa-kongressen i Qatar. Prispengene gikk den gang til NOAS – Norsk organisasjon for asylsøkere.

LES OGSÅ:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her