Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Overraskende insektfunn i Finland

– Å identifisere arten var en skikkelig hodepine, fordi den ikke er nevnt i europeisk billeidentifikasjonslitteratur. Jeg måtte ringe til utlandet og spørre en Byrrhidae-spesialist om hjelp, som umiddelbart gjenkjente arten, sier Sampsa Malmberg, en insektforsker.

En billeart som sjelden er å se ellers i Europa er funnet i Finland. Den kan ha vært i landet lenge.

Det er også gjort andre gledelige insektfunn i en flerårig undersøkelse. Minkende insektbestander anses å være et alvorlig miljøproblem i verden.

Byrrhus geminatus er en billeart i familien Byrrhidae. Arten finnes for det meste i Nord-Amerika, Russland og noen få asiatiske land. Nå er den funnet i Finland, av Beetles Life, et EU-finanisert prosjekt som har pågått fra 2018 og fram til nå.

Byrrhidae er harde, sirkulære og saktegående biller. Larvene lever hovedsakelig av mose. De nyfunne Byrrhidae i Finland er en av de største i sin familie i Finland, med en lengde på opptil 1 cm.

Kan ha vært i Finland i lang tid

I tillegg til funnet av den nevnte billearten ble det funnet flere andre insektarter som er nye for Finland.

– De fleste av de nye insektartene som finnes i Finland hvert år er sørlige arter som har vandret lenger nord. Artene funnet av Beetles Life-prosjektet mellom Nord-Karelen og Kajanaland er ikke slike arter, og flere av dem kan ha vært blant oss i lang tid før de ble oppdaget i dag, sier Sampsa Malmberg, som er konserveringsspesialist.

LES OGSÅ: Økologisk økonomi er fullt mulig

«Gledelig overraskelse»

I pressemeldingen fra prosjektet meldes det også om oppdagelsen av skogarten Ips sexdentatus (hovedfoto). Denne arten er gammel og har blitt klassifisert som truet. Den forsvant fra nesten hele Finland i løpet av forrige århundre, men viste seg å fortsatt være til stede i Elimyssalo Natura-området i Kuhmo. Den ble funnet i en av prosjektets kontrollerte brennsteder. Arten ble sist påvist i Finland for 20 år siden.

I første halvdel av 1900-tallet var Ips sexdentatus utbredt i hele Finland, men bestanden sank etterhvert raskt. Arten trives spesielt under barken på døde furutrær og i de døde furuene som finnes i skogbrannområder.

«En gledelig overraskelse», heter det i prosjektomtalen, om funnet av denne skogarten.

Beetles Life-prosjektet er utført av Metsähallitus, et organ som forvalter nasjonalparkene i Finland.

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT