Flere hundre savnet, 79 bekreftet omkommet. Kan være det dødeligste forliset ved Hellas’ kyst på flere tiår

Minst 78 mennesker er bekreftet omkommet etter at en båt med flyktninger har kantret utenfor Hellas onsdag. Det rapporteres om at det var mellom 400 og 700 mennesker om bord, men disse tallene er foreløpig svært usikre. (Artikkel oppdateres, publisert onsdag kl 11:58, sist oppdatert torsdag kl 11:16)

(Artikkel oppdateres, publisert onsdag kl 11:58, sist oppdatert torsdag kl 11:16)

Minst 79 mennesker er bekreftet omkommet. Det melder Infomigrants.net, onsdag ettermiddag.

Ulykken skjedde i internasjonalt farvann utenfor kysten av halvøya Peloponnes, 75-80 kilometer sørvest for byen Pylos. Kraftig vind gjør redningsarbeidet vanskelig.

104 personer skal ha blitt reddet opp av sjøen. De overlevende har ankommet den greske byen Kalamata, de ble plukket opp av en privat yacht ved navn Mayan Queen IV, melder Aegean Boat Report.

Det er ukjent hvor mange som er savnet, melder greske myndigheter. Enkelte medier rapporterer om så mange som 700 mennesker ombord, noen melder 400. Fire av de som ble reddet, ble fraktet til sykehus, med symptomer på nedkjøling.

Dem overfylte båten, før den sank. Det er helt fullt på dekk, og skipet skal i tillegg ha hatt flere hundre mennesker under dekk, med svært liten sjanse til å overleve et forlis. Kilde til foto: Aegean Boat Report

Stort antall

– Vi frykter at det er snakk om et stort antall savnede personer, sier en gresk kilde.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) frykter også at flere hundre er savnet etter forliset.

– Vi frykter at flere liv har gått tapt. Foreløpige rapporter tyder på at det var opptil 400 mennesker om bord, tvitrer de.

Det er ikke kjent hvilken nasjonalitet flyktningene har.

LES OGSÅ: Rekordmange 108,4 millioner er på flukt: – Det har vært et svart tiår, sier Jan Egeland

Gresk kystvakt

Båten som forliste hadde kurs retning Italia, og antas å ha seilt fra Tobruk-området, øst i Libya. Den italienske kystvakten varslet først greske myndigheter og EUs Frontex om fartøyet som nærmet seg, tirsdag.

Gresk kystvakt hevder de tok kontakt med båten og at menneskene om bord ikke ønsket hjelp. Meldinger sendt til Alarm Phone den 13. juni, som Transit magasin har fått tilgang til, forteller det motsatte. Loggen som er ført forteller at båten i nød ba om hjelp flere ganger, og at nødmeldingene ble sendt videre både til Frontex og gresk kystvakt.

Ingen om bord var – igjen ifølge den greske kystvakten – utstyrt med redningsvest. Men bildemateriale fra Aegean Boat Report viser oransje vester på mange av flyktningene på dekk.

Gresk kystvakt foreller en helt annen historie enn hva uavhengige redningstjenester gjør. Foto: Gresk kystvakt / hcg.gr

Ulykken utenfor Peloponnes er den dødeligste flyktningulykken utenfor Hellas’ kyst så langt i år, ifølge greske myndigheter. I juni 2016 omkom minst 320 flyktninger og migranter i et forlis utenfor kysten av landet. Det kan vise seg at denne ukas forlis er den dødeligste ulykken på flere tiår.

Over 72.000 flyktninger har ankommet Europa over Middelhavet så langt i år, vel 54.000 av dem til Italia. Bare i 2023 har 1.037 mennesker druknet på veien, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).