spot_img

Fotballstjerner ber om at volden i Frankrike stanser

– Jeg synes synd på Frankrike. En uakseptabel situasjon, skriver Kylian Mbappé om drapet på en ung mann, utført av en politimann, og opptøyene etterpå.

De voldsomme opptøyene i franske byer etter at 17 år gamle Nahel Merzouk ble skutt og drept av politiet, fortsetter på femte døgnet. Nå engasjerer også det franske fotballandslaget seg, og forsøker å bidra til at volden i Frankrike stanser.

Drapet skjedde i Nanterre, en forstad til Paris. Merzouk, av algirsk opprinnelse, var budsjåfør og ble skutt da han ble stanset av politiet, men forsøkte å kjøre videre. Politimannen som skjøt og drepte Marzouk er arrestert og siktet for drap. Moren til gutten skal ha sagt at hun kun holder den ene politimannen som avfyrte de dødelige skuddene, for ansvarlig, men det har ikke hindret store menneskemengder fra å protestere kraftig i gatene. De mener det ligger rasisme bak drapet, og at problemet er generelt.

Macron: – Ingen unnskyldning

Siden drapet skjedde har det vært voldelige opptøyer i flere store byer rundt om i landet, og til nå har hundrevis av personer blitt arrestert. Bare fredag ble 1300 arrestert.

Lørdag kveld er 45.000 politifolk kalt ut for å holde orden i gatene, melder en rekke medier.

Myndighetene i Frankrike, med president Macron i spissen, har fra begynnelsen av vært klare i skyldspørsmålet.

– Det finnes ingen unnskyldning for politibetjenten som skjøt 17-åringen, har Frankrikes president Emmanuel Macron uttalt, skriver VG.

– En tenåring ble drept. Det er utilgivelig og det finnes ingen unnskyldning, sa han til pressen onsdag.

Macron har likevel bedt foreldre til barn og unge som deltar i protester og voldelige opptøyer, gripe inn og holde sine barn borte fra gatene.

Fotballstjerner maner til ro

Lørdag har også feterte franske fotballstjerner engasjert seg i saken. Det franske fotballandslaget har sendt ut en pressemelding der de erklærer at de er sjokkert over det brutale dødsfallet til Nahel. Samtidig ber om de at aksjonistene viser ansvarlighet.

«Vold løser ingenting, og enda mindre når det uunngåelig og ustanselig slår tilbake på de som uttrykker den, familiene deres, deres kjære og deres naboer. Det er deres egen eiendom dere ødelegger, nabolag, byer og steder som står dere nær», står det blant annet i erklæringen.

Den største fotballstjernen av dem alle, Kylian Mbappé, har lagt ut erklæringen på sin egen Twitter-konto. Han skriver i tillegg selv dette:

– Jeg synes synd på Frankrike. En uakseptabel situasjon. Alle mine tanker går til Naëls familie og kjære, denne lille engelen som dro altfor tidlig.


LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
913FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT