Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Amnesty: Sivile utsettes for grusomheter vest i Kamerun

Kameruns sikkerhetsstyrker, separatister og etniske militssoldater begår alle grusomheter mot sivilbefolkningen vest i Kamerun, ifølge Amnesty International.

(NTB-AFP)

Militante engelsktalende proklamerte i 2017 uavhengighet fra den fransktalende delen av Kamerun i to vestlige regioner.

Separatistene har ikke fått internasjonal anerkjennelse, og regjeringen i Yaounde har satt inn hæren for å gjenerobre området.

I den ene av regionene er milits fra det nomadiske Mbororo-folket også aktive og ligger i krig med fastboende bønder.

Tusenvis av drepte

Rundt 6000 mennesker er drept i konflikten, og over 1 million er drevet på flukt, ifølge tankesmia International Crisis Group (ICG).

Ifølge Amnesty International begår alle parter grove overgrep mot sivile, inkludert utenomrettslige henrettelser, tortur og voldtekter.

Mbororo-folket er under angrep fra separatister fordi de blir ansett for å støtte regjeringen, og Mbororo-militsen begår overgrep fordi de har myndighetene i ryggen, konstaterer menneskerettsorganisasjonen.

Amnesty dokumenterer i en ny rapport også drap, voldtekter og plyndring begått av Kameruns sikkerhetsstyrker.

Landets myndigheter har lovet etterforskning av menneskerettsbrudd, men det er i mange tilfeller uklart om dette er fulgt opp, påpeker de.

Forsynes med våpen

– Myndighetene forsøker også å hindre menneskerettsaktivister, advokater og media fra å rette søkelys mot grusomhetene, og væpnede separatister truer dem som avdekker forbrytelsene deres, konstaterer Amnesty.

Amnesty er bekymret over at Kameruns internasjonale støttespillere, blant dem Belgia, Frankrike, Kroatia, Frankrike, Israel, Russland og Serbia, fortsatt forsyner landet med våpen, vel vitende om risikoen for at de benyttes til å begå brudd på menneskerettighetene.

Rundt 6000 mennesker er drept og over 1 million er drevet på flukt, ifølge tankesmia International Crisis Group (ICG).

(©NTB)

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT