Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Valgseier for korrupsjonsbekjemper i Guatemala

Sosialdemokraten Bernardo Arévalo vant presidentvalget i Guatemala. Nå lover han å bekjempe korrupsjon i landet, som er preget av fattigdom og gjengvold.

(NTB-DPA-Reuters) Arévalo fikk 58,3 prosent av stemmene i andre valgrunde, viser resultatene når nesten alle stemmene er telt. Rivalen, tidligere førstedame Sandra Torres, fikk 36,9 prosent av stemmene, ifølge Guatemalas øverste valgmyndighet TSE.

Rundt 9,4 millioner guatemalanere var stemmeberettiget, og ifølge TSE ble det avgitt 4,2 millioner stemmer.

Den konservative presidenten Alejandro Giammattei har gratulert Arévalo med seieren og invitert ham til å starte maktoverføringsprosessen når resultatet er offisielt bekreftet.

Endelig resultat kan ta tid

Selv om tellingen peker klart på Arévalo som vinner, kan det ta tid før valget er helt i boks. I juni tok det to uker å godkjenne det offisielle resultatet fra første valgrunde. De tapende partiene fikk domstolene til å til å beordre en gjennomgang.

Både Arévalo og Torres omtales som sosialdemokrater, og de stilte henholdsvis for partiene Semilla og UNE. Andre valgomgang ble dermed et oppgjør mellom to kandidater på venstresiden. De siste målingene ga Arévalo et tydelig overtak.

Det har kommet advarsler fra observatører og andre land mot innblanding i valget og forsøk på å undergrave prosessen. Advarslene kom blant annet etter at en ledende aktor forsøkte å få Arévalo diskvalifisert og ba om ransaking av kontorene hans.

Distraksjoner i valgkampen

Arévalo tar over roret etter konservative Giammattei, som var svært upopulær. I løpet av sine fire år ved makten har han fått full kontroll over rettsapparatet og stanset all etterforskning av korrupsjon, inkludert ved å kaste ut av landet FNs korrupsjonsgranskere.

Påtroppende president Arévalo er en uttalt forkjemper for antikorrupsjon, og har gjennom valgkampen overlevd flere forsøk fra påtalemyndigheten på å utestenge ham fra valget.

Flere andre seriøse kandidater ble diskvalifisert før den første valgrunden 25. juni. Det utløste kraftige reaksjoner og anklager om at myndighetene brukte makten sin til å påvirke valgresultatet.

(©NTB)

Fakta om Guatemala-valget

  • Det sto mellom Bernardo Arevalo (64) og Sandra Torres (67) i andre og avgjørende omgang i presidentvalget 20. august.
  • Arevalo vant valget og fikk 58,3 prosent av stemmene, mens Torres fikk 36,9 prosent da nesten alle stemmene var telt, ifølge Guatemalas øverste valgmyndighet TSE.
  • Arevalo stilte for det sosialdemokratiske partiet Semilla og kjemper blant annet mot korrupsjon i staten.
  • Torres stilte for det kristne og sosialdemokratiske partiet UNE. Hun er tidligere førstedame, og årets valg var hennes tredje forsøk på å bli president.
  • Rundt 9,4 millioner guatemalanere var stemmeberettiget, og ifølge TSE ble det avgitt 4,2 millioner stemmer.
  • Anslagsvis 55 prosent av Guatemalas rundt 17 millioner mennesker lever i fattigdom.
  • Guatemala har blant Latin-Amerikas høyeste tall for underernæring og barnedødelighet, ifølge Verdensbanken.
  • Drapsraten er blant verdens høyeste, og mange drap knyttes til narkorelatert gjengvold.
  • Mange har forlatt landet. Over 2,8 millioner guatemalanere bor i USA, halvparten uten lovlig opphold, ifølge utenriksdepartementet.

(Kilde: AP, AFP, SNL, NTB)

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT