Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

FN-flagg på halv stang for ansatte drept i Gaza. EU krever umiddelbar humanitær pause

FN-flagg verden rundt verden vaiet på halv stang mandag til minne om de 101 FN-ansatte som så langt er drept i Gaza-krigen.

(NTB-AFP-DPA)

Personalet på de forskjellige kontorene holdt ett minutts stillhet for å sørge over og hedre kollegene fra FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) som er blitt drept i krigen.

– UNRWA-dødstallet, som allerede er det høyeste i FNs historie, fortsetter å øke, heter det i en uttalelse.

De døde var blant de 13000 UNRWA-ansatte som jobbet i Gaza, og mange av dem ble drept sammen med familiene sine. De var lærere, skolesjefer, helsearbeidere, inkludert en gynekolog, ingeniører, støttepersonell og en psykolog, opplyste hjelpeorganisasjonen.

– UNRWA-ansatte i Gaza setter pris på at FN senker flaggene rundt om i verden. I Gaza må vi imidlertid holde FN-flagget høyt, som et tegn på at vi fortsatt står og tjener folket i Gaza, sa Tom White, som leder UNRWA på Gazastripen.

FN-kontorer i Midtøsten, Afrika, Asia, Europa og andre steder la ut bilder i sosiale medier av flagg på halv stang fra sine kontorbygg.

Josep Borrell. Arkivfoto: Flickr / Faces Of The World / CC BY 2.0

Borrell: EU krever umiddelbare humanitære pauser i Gaza

EU-landene krever «umiddelbare pauser» i Israels krig mot Hamas på Gazastripen slik at nødhjelp kan komme inn, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

– Alle de 27 EU-landene står sammen om å kreve umiddelbare pauser og etablering av humanitære korridorer. Det må skje umiddelbart for å imøtegå den alvorlige situasjonen for befolkningen i Gaza, sier Borrell på vei inn til EUs utenriksministermøte mandag.

Han understreker at det er et samlet EU som står bak kravet.

Irlands utenriksminister Micheál Martin går imidlertid lenger. På vei inn til utenriksministermøtet sier han at pauser ikke er nok.

– Vi ønsker en humanitær våpenhvile, sier han.

Søndag kveld sendte EU-landene ut en felles uttalelse der de både ber om økt kapasitet på grensepasseringen ved Rafah sør på Gazastripen og en maritim rute slik at nødhjelp kan komme inn sjøveien.

I uttalelsen ber EU-landene også Hamas om å løslate gislene øyeblikkelig.

En mann som er skadet i et missilangrep blir hastet til behandling på Naser sykehus i Khan Younis. Foto: WHO

FN: Tre sykepleiere drept på Shifa-sykehuset

Tre sykepleiere er drept på Shifa-sykehuset i Gaza by, opplyser FN. Både ansatte og pasienter er fortsatt fanget på sykehuset mens kampene raser.

Siden lørdag ettermiddag har bombardementet og kampene rundt Gazastripens største sykehus tiltatt, påpeker FNs nødhjelpskontor (OCHA)

– Kritisk infrastruktur, deriblant oksygenstasjonen, vanntanker og en brønn, samt hjerteavdelingen og fødeavdelingen, er ødelagt, og tre sykepleiere er drept, sier OCHA i en oppdatering søndag kveld.

To for tidlig fødte babyer og ti andre pasienter har dødd på sykehuset siden strømmen forsvant lørdag, opplyser FN-kontoret videre.

– Ytterligere 36 babyer i kuvøser samt dialysepasienter har økt risiko for å dø, skriver OCHA.

Israel har gjennomført massive luft- og bakkeangrep på Gazastripen etter Hamas’ angrep og terrorhandlinger i Israel 7. oktober.

Fakta om ofrene for krigen mellom Israel og Hamas

Etter over fem uker med krig mellom Israel og Hamas er over 14.000 mennesker drept i Gaza, Israel og på den okkuperte Vestbredden.

Oppdaterte tall per 13. november fra de palestinske helsedepartementene i Gaza og Ramallah, israelske myndigheter, FN og hjelpeorganisasjoner:

  • Minst 11.180 er drept i israelske luftangrep mot Gazastripen siden 7. oktober, 4609 av dem barn. Over 28.000 er såret og rundt 2700 er savnet i ruiner etter angrep.
  • 183 palestinere er drept på den okkuperte Vestbredden, 46 av dem barn. Minst 2500 er såret. Tre israelere er drept.
  • Rundt 1200 mennesker ble drept da Hamas-soldater angrep det sørlige Israel 7. oktober. Nesten 380 av de drepte var israelske soldater og politifolk, de øvrige sivile, blant dem minst 31 barn. 5431 ble såret. Israel nedjusterte 10. november antallet drepte fra 1400 til 1200.
  • Opptil 1500 Hamas-krigere ble ifølge Israel drept under angrepet.
  • 44 israelske soldater og offiserer er drept og nærmere 300 er såret under bakkeoffensiven mot Gaza.
  • Ca. 1,5 millioner palestinere er fordrevet fra sine hjem på Gazastripen.
  • Ca. 250.000 israelere er internt fordrevet.
  • Minst 241 sivile og soldater holdes som gisler av Hamas på Gazastripen. Fem er satt fri. 40 er savnet. Hamas hevder at rundt 50 gisler og krigsfanger er drept i israelske luftangrep.
  • Enkelte har stilt spørsmål ved tallene siden Hamas styrer Gaza, men helsedepartementets tall har ifølge FN vært troverdige i tidligere konflikter.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT