Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Norfund tangerte rekord for investeringer i utviklingsland

Norfund, statens investeringsfond for utviklingsland, tangerte i fjor rekordnivået på 6,5 milliarder fra 2022. Samtidig falt verdens samlede investeringer i utviklingsland med 9 prosent.

De samlede direkte investeringer fra utlandet til utviklingsland falt i fjor med 9 prosent, ifølge en rapport fra UNCTAD. Samtidig holdt Norfund nivået oppe, melder fondet i en pressemelding mandag.

I 2020–2022 vokste investeringene kraftig.

– Vi har lykkes i å holde et høyt nivå på våre bidrag til å skape flere jobber i noen av de mest krevende landene der høy risiko gjør at mange investorer kvier seg for å satse, sier Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund.

Norfunds investeringer går blant annet til fornybar energi, finansiell inkludering, landbruk, industri og lokale og regionale fond. 51 prosent av Norfunds investeringer i 2023 gikk til Afrika, 34 prosent til Asia og 16 prosent til Latin-Amerika.

Investerer 2,5 ganger beløpet overført fra staten

Norfund har over bistandsbudsjettet de siste to årene mottatt 1,68 milliarder til fondets utviklingsmandat og én milliard til Klimainvesteringsfondet.

De samlede årlige investeringene er nå på 2,5 ganger det beløpet som er overført fra statsbudsjettet, som følge av frigjorte midler fra avkastning og nedsalg.

— Gjennom å investere i stedet for å gi bort pengene, mobiliser vi privat kapital og bruker de samme midlene flere ganger, så vi kan bidra til å bekjempe mer fattigdom og klimaendringer, sier Thorleifsson.

Norfund fikk ansvar for det nye klimainvesteringsfondet rettet mot å unngå utslipp i utviklingsland i 2022. I 2023 investerte Norfund 1,6 milliarder over dette mandatet i fornybar energi i land med særlig høy andel fossil energi i eksisterende og planlagt kraftproduksjon.

Over halvparten av investeringene til Afrika

Norfund er statens investeringsfond for utviklingsland, og har samlet investeringer på 36 milliarder kroner.

Over utviklingsmandatet investerte Norfund ytterligere 1,4 milliarder i fornybar energi. Norfund investerte 2,3 milliarder i selskaper innen finansiell inkludering, 812 millioner i selskaper innen landbruk og industri, og 412 millioner i lokale og regionale fond som investerer direkte i selskaper.

51% av Norfunds investeringer over begge mandater i 2023 gikk til Afrika, 34% til Asia og 16% til Latin-Amerika.

Av Norfunds samlede portefølje var 62% i Afrika ved årsskiftet.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT